Претешки камиони “љуљају” стари мост

Aлексaндaр Поповић
Претешки камиони “љуљају” стари мост

Бањалука - Мост у Карановцу могао би се урушити јер је његова стабилност угрожена због камиона који свакодневно њиме прелазе, а чија је тежина и до три пута већа од 20 тона колико је законом дозвољено.

Рекао је ово “Гласу Српске” предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић.

Како он истиче, Удружење константно упозорава да 90 одсто камиона који из каменолома у Љубачеву експлоатишу камен и шљунак тежином премашују ограничење од 20 тона носивости.

- То је врло опасно и доста је угрозило стабилност саме конструкције моста. Хитно се мора наћи рјешење док се нови мост не изгради. Потребно је у сарадњи са припадницима саобраћајне полиције пооштрити контроле јер је осовинска оптерећења и носивост камиона и до три пута већа него што је то дозвољено, односно саобраћајним знаком назначено на мосту - нагласио је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, ближи се и сезона гријања и све ће више камиона натоварених дрвима прелазити овуда, а њихова ће оптерећеност вишеструко прелазити дозвољену тежину.

- Припадници полиције често врше контроле, али не могу они константно стајати код моста јер камиони овуда свакодневно прелазе. Полицајац не може сам да процијени да ли је камион премашио дозвољену тежину, док се то не измјери специјалним мјерним инструментима које полиција нема, већ их изнајмљује - казао је Јаћимовић.

У ЈП “Путеви РС” истичу да је од јула 2010. године на мосту у Карановцу забрањен саобраћај за тешка теретна возила и возила преко 20 тона и та забрана остаје на снази док се не изгради нови мост.

- Они могу да возе правцем, Бањалука, Црна Ријека, Јајце - Доњи Вакуф, Турбе... Забрана је за тешка теретна возила, сада се мостом крећу само путнички аутомобили, а послије реконструкције моћи ће се кретати сви учесници у саобраћају - рекла је портпарол овог предузећа Наталија Костешевић.

Мјештани Карановца истичу да свакодневно могу да виде на десетине камиона који прелазе преко моста, а чија тежина видно прелази дозвољену.

- Мост је сада у катастрофалном стању и сваки дан страхујемо када ће се срушити. Преко њега сваког дана пређе више од 100 возила - истакли су мјештани.

Обнова моста

- У току је тендер за избор предузећа којем ће бити повјерена обнова моста у Карановцу. Тренутно се прегледа и оцјењује  приспјела документације и уколико не буде жалби, изабрани извођач би у току септембра могао бити уведен у посао. Када је ријеч о новом мосту, предвиђено је да се њиме саобраћај одвија у оба смјера. Двије саобраћајне траке биће широке по 3,5 метра, а на мосту ће бити и двије бициклистичке траке по метар и двије пјешачке стазе од 1,2 метра ширине - рекла је Кострешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана