Прековремени рад возача узрок несрећа

С. Амиџић, Д. Стоканић
Прековремени рад возача узрок несрећа

Бањалука - Возачи градског превоза и таксија, у посљедњих неколико година, све су чешћи учесници саобраћајних несрећа на подручју града.

Према подацима ЦЈБ Бањалука, у првих девет мјесеци ове године аутобуси су учествовали у 80 саобраћајки, од чега су у 32 случаја несрећу изазвали возачи. Поред тога, од 56 несрећа у којима су учествовали таксији, у 20 случајева кривци су њихови возачи.

- На подручју које покрива ЦЈБ Бањалука у току ове године догодило се 2.712 саобраћајних несрећа, што је за 129 саобраћајки мање него лани - казала је портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић. Она је додала да се контрола возача аутобуса и таксија врши у оквиру обављања редовних контрола полиције, а посебно почетком школске године.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је да у посљедњих неколико година посебан проблем представља техничка неисправност возила градског превоза, због чега у ово удружење често долазе примједбе, а један од узрока честих саобраћајних несрећа је прековремени рад возача.

- Код неких превозника техничка исправност возила је на ниском нивоу, а то потврђују и активности полиције јер у посљедње три године техничка неисправност у ванредним полицијским контролама у просјеку је износила од 52 до 64 одсто - казао је Јаћимовић.

Предсједник Удружења таксиста "Еуро такси" Дарко Вучић рекао је да, према подацима из осигуравајућих кућа, таксисти не спадају у ризичну категорију када су у питању саобраћајне несреће.

- Таксисти су свакодневно десет до 12 сати на улици, гдје једну дионицу пута у току дана пређу и по неколико пута више од обичних возача - казао је Вучић. Он је додао да нема седмице да бар једном возач таксија не избјегне саобраћајну несрећу због непажње других учесника у саобраћају.

Грађани

Војислав Гарић из насеља Росуље каже да се возачи јавног превоза у саобраћају понашају бахато.

- Ријетка је ситуација да ће вам аутобус стати на пјешачком прелазу - казао је Гарић. Он је додао да у посљедње вријеме често чује како су возачи јавног превоза кривци саобраћајних несрећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана