Предузеће „Водовод”: Алге у базену нису отровне

К. Ш.
Предузеће „Водовод”: Алге у базену нису отровне

БАЊАЛУКА - Алге које су пронађене у базенима „Водовода” нису отровне, већ је ријеч о инфилтрационим таложницама које су саставни дио бунарског система.

Ово су истакли из „Водовода” реагујући на изјаву министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића који је рекао да је приликом инспекције инфилтрационих базена “Водовода” утврђено да су ови базени запуштени и да су у њима присутне алге.

- Ради се о сировој води ријеке Врбас, којом се пуне таложнице, које служе за вјештачко обогаћивање тла водом, тзв. квашење, да не би долазило до пресушивања бунара, јер се ради о сировој површинској води - појаснили су из “Водовода”.

Како истичу, појава фитопланктона, виших и нижих биљних врста је сасвим нормална и природна појава.  

- Таложнице се чисте периодично, углавном током јесени, када посустаје бујање вегетације, док лабораторије „Водовода” и Института за јавно здравство континуирано узоркују воду и контролишу њен квалитет - рекли су из овог предузећа.

Како наводе, узорци се узимају у Фабрици воде, али и насумично код крајњих потрошача, те годишње оваквих анализа буде око 8.000. 

Шеранић је навео да је Министарство здравља примило извјештај главног инспектора за храну, те да достављене информације приказују прилично запуштено стање инфилтрационих базена, присуство алги и отпада.

- Оно што је важно утврдити је каквог поријекла су алге. Уколико се ради о модрозеленим алгама, чије је природно станиште стајаћа или проточна питка вода и није неуобичајен случај да се такве врсте алги јављају у овом периоду, питање је на који начин ће се оне третирати - рекао је Шеранић, те додао да ове алге могу лучити одређене токсине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана