Представљено идејно рјешење "Парка природе Сутурлија": Нови садржаји у зеленој оази

Александар Стојановић
Представљено идејно рјешење "Парка природе Сутурлија": Нови садржаји у зеленој оази

БАЊАЛУКА – Љубитељи природе ускоро ће уз доњи ток Сутурлије на располагању имати и излетиште те бројне садржаје за рекреацију и дружење.

Тим на челу са предсједником Скупштине града Бањалука и носиоцем иницијативе „Парк природе Сутурлија“ Зораном Талићем представио је данас идејно рјешење и визију развоја „Парка природе Сутурлија“ градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу.

Планирано је да се у доњем току Сутурлије направе бројни садржаји, а идејно рјешење рађено је уз конусулатицију са бројним организацијама, удружењима, институцијама као и грађанима протеклих годину.

- Ми смо обавили на десетине разговора са грађанима, удружењима, разним организацијама и институцијама и овај концепт који смо представили градоначелнику настао је искључиво у разговору са свима њима.То је локалитет који ће се сигурно генерацијски развијати и који ће бити искључиво у служби породица, спориста, туриста и свих наших суграђана. Жеља нам је да Бањалука поред већ постојећих зелених оаза добије још једну, можда и највећу. Лоцирали смо комплетан локалитет који је огроман те у складу са просторним планом града треба да добије један посебан статус који у будућем периоду, надамо се, и Република Српска треба кроз своје институције да препозна те да тај локалитет добије статус Парка природе - рекао је Талић.

 

Додао је да је разговарано и са Шумским газдинством Бањалуке како би узели активно учешће у цјелокупном пројекту.

- Простор је заиста велики и бавили смо се доњим током Сутурлије за почетак. Ми смо већ урадили значајан дио припремног посла када је у питању крчење и чишћење локалитета као и утврђивање власничке структуре гдје се може правити излетнички садржај. Ми данас започињемо једну фазу која треба да нас окупи око ове визије за почетак. Генерације које долазе треба да надограде тај концепт те да тај локалитет постане права зелена, породична, туристичка и спортско - рекреативна оаза. Што се тиче идејног рјешења које смо представили, оно може већ сутра да се имплементира. Ово су послови који треба да се раде у више фаза и не треба да се жури, како би визију „Парка природе Сутурлија“ остварили на најбољи могући начин – рекао је Талић.

Прецизирао је да је ово прва од три фазе.

- Све три фазе покривају цијели кањон ријеке Сутурлије који обухвата неколико мјесних заједница на градском, приградском и сеоском подручју.Идемо активност по активност и ми смо већ са грдоначелником разговарали које су то активности - рекао је Талић.

Радојичић је нагласио да квалитет живота у 21. вијеку захтјева више од комуналних услуга гдје грађани траже просторе за рекреацију, излете и бављење спортом те је додао да Бањалука има читав низ различитих иницијатива за зелену Бањалуку.

- Данас смо имали прилику да разговарамо о Сутурлији као о још једној излетничкој зони. Честитам предсједнику Талићу, ово је иницијатива коју је он у највећој мјери проводио и ево дошли смо до ове пројектне фазе и фазе реализације. Ради се о излетишту које је врло близу и у које Бањалучани имају навику да долазе. Треба га даље уређивати и видјели смо шта се треба од садржаја радити. Већ ове године може да се ради дио тога - не само крчење, чишћење и основно уређење с обзиром да град има потписан уговор са Шумским газдинством о газдовању шумама у којима се издвајају одређена средства а из којих се може радити већ једна фаза на самој локацији. Тако да Бањалучани који излазе тамо ове године ће већ имати додатне садржаје на самом простору за рекреацију, дружење и за излетиште - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана