Представљени кандидати за „Најинспиративнију Бањалучанку”

Г.С.
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Градоначелник Драшко Станивуковић организује вечерас свечани пријем у оквиру овогодишње кампање „За живот жена”, коју трећу годину заредом организује Град Бања Лука са удружењима грађана, која се баве питањима права жена.

Овогодишњи концепт кампање проширен је увођењем избора за титулу „Најинспиративнија Бањалучанка”, а овај свечани пријем у Банском двору био је прилика за представљање свих 28 кандидаткиња номинованих за титулу „Најинспиративнија Бањалучанка” у области науке, преноси БЛ Уживо.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да је велика ствар бити номинован за титулу „Најинспиративнија Бањалучанка” у области науке.

Бира се најинспиративнија Бањалучанка: Весна Ећим Злојутро – безброј пута су јој рекли “Хвала” И докторица Снежана у трци за најинспиративнију Бањалучанку: Кад је тешко, она је ту

-Сама по себи ријеч наука има једну тежину, а још ако некоме будете инспирација онда значи да сте путоказ, светионик и да својим радовима, знањем и оним до чега сте дошли у својој области до савршенства будете мотивација за све друге жене. То је посебно значајно када вас други номинују, када вас друге Бањалучанке и Бањалучани препознају за такво нешто – казао је градоначелник.

Честитао је номинаваним кандидаткињама и пожелио им пуно успјеха, да и даље служе као инспирација и да буду мотивација свим оним младим женама које израстају у велике жене, које ће мијењати не само Бању Луку и Републику Српску, него и Европу и свијет.

Према његовим ријечима, номиноване су из различитих научних области, жене које су својим примјером показале и како може да се чува породица и буде у професији најбољи.

-Иво Андрић је то лијепо рекао да је жена као капија на излазу и улазу овог свијета у сваком смислу те ријечи. Исто тако и Балзак је рекао да рука која управља свијетом је рука која љуља колијевку – казао је грдаоначелник.

Напоменуо је да Град кампањом настоји да поручи да Осми март није само цвијет, него да је цијели март борба за права жена, да нам жене увијек буду удружене у добрим дјелима и заједничкој снази да мијењамо нашу Бању Луку, која је такође женског рода.

Савјетница градоначелника Милада Шукало казала је да је циљ и овогодишње кампање да пошаљемо поруку да Осми март није само цвијет који поклоните, него један значајан датум када су се жене избориле за своја права и када желимо да покажемо снагу жена у нашој Бањој Луци.

-То је била идеја градоначелника Бање Луке који је предложио да кампања траје током цијелог марта. Тако да цијели овај мјесец имамо велики број активности, од превентивних здравствених прегледа које радимо са Домом здравља, до Сајма за економско оснаживање жена. Оно што ће обиљежити ову кампању јесте избор за титулу „Најинспиративнија Бањалучанка” у области науке – рекла је Шукало.

Гледајући биографије номинованих, како је истакла – Бања Лука има право благо, успјешне и инспиративне даме, ове године посебно у науци.

Предсједница Фондације „Удружене жене” Горица Ивић истакла је да и номиноване кандидаткиње показују да имамо бројне жене које на мјестима одлучивања не требају да буду само што су жене, него зато што су сјајне стручњакиње у областима у којима раде и напредују.

-Овај начин окупљања жена је заиста прави начин да у данашње вријеме ове жене буду присутне у јавности, да њихови резултати буду видљиви како због њих самих, тако и због будућих генерација које долазе да могу да се поистовијете – навела је Ивић.

Једна од номинованих за титулу, др Весна Ећим Злојутро честитала је градоначелнику Станивуковићу и Градској управи на идеји за кампању „За живот жена”.

-По професији сам гинеколог-акушер и моја цијела животна каријера је посвећена за живот жене. Свим припадницама љепшег пола желим срећан Осми март, али исто тако да им сваки дан буде сретан – поручила је др Ећим Злојутро.

Наиме, вечерашњи догађај и сама кампања постали су пракса за вријеме мандата актуелне администрације, а када је ријеч о избору „Најинспиративнија Бањалучанка” у области науке битно је напоменути да ће суграђани у наредним данима имати прилику да путем друштвених мрежа Града упознају све номиноване кандидаткиње, које ће пренијети Бањалучанкама своје жеље поводом Дана жена.

А која од њих ће понијети титулу „Најинспиративнија Бањалучанка” у области науке – односно прву међу једнакима изабраће управо саме кандидаткиње међу собом.

Током вечерашњег коктела, у забавном дијелу програма наступиле су умјетнице Маја Татић, Свјетлана Видовић и Ружица Чавић, окупљене у саставу „Оне три”.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана