Представљен пројекат дигитализације градског парламента

Срна
Представљен пројекат дигитализације градског парламента

БАЊАЛУКА - У Скупштини града Бањалука данас је представљен пројекат дигитализације рада градског парламента, чиме би штампање милиона примјерака материјала за сједнице требало да постане дио прошлости, мијењајући их, готово у потпуности, дигиталним формама.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да се процес дигитализације одвија у три фазе, саопштено је из бањалучке Градске управе.

“Већ 2018. године, заједно са Иновационим центром, покренули смо иницијативу према америчкој Амбасади, којој смо захвални за одобрени грант у износу од 50.000 КМ за прву фазу пројекта”, рекао је Талић.

Талић је навео да се данас годишње штампа више од милион примјерака штампаних материјала, односно око 90 комплета.

“У првој фази модернизације, тај број смо свели на 35 до 40 комплета, са крајњим циљем да комуникацију, у будућности, у потпуности пребацимо у дигитални облик”, појаснио је Талић.

Он је напоменуо да ће друга фаза дигитализације обухватити сам ток сједнице у скупштинској сали, а трећа је конференцијски систем који је стар готово 20 година и мора бити замијењен.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће нови сазив Скупштине сачекати нови и бољи услови за рад.

“Припремљени су таблети и нови софтвер што ће омогућити електронску доставу материјала. Такође, грађани ће путем мобилне апликације моћи да прате рад Скупштине града”, истакао је Радојичић.

Радојичић је нагласио да је то само један детаљ из стратегије паметног града, која подразумијева дигитализацију рада градских институција.

Замјеник директора канцеларије Амбасаде САД у Бањалуци Рами Блер изјавио је да је дигитализација неопходна како би се град развијао и напредовао.

Он је нагласио да је ово је почетак заједничког рада, те изразио задовољство што Амбасада САД може учествовати у побољшању услуга градске администрације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана