Пред волонтерима градскe организацијe Црвеног крста јесен пуна посла

Јана Кезић
Пред волонтерима градскe организацијe Црвеног крста јесен пуна посла

БАЊАЛУКА - Акције добровољног даривања крви, радионице, обилазак старих и немоћних суграђана, прикупљање хране и одјеће само су неке од активности које на јесен чекају волонтере градског Црвеног крста, а од сутра обиљежавају и Недјељу борбе против туберкулозе, с циљем подизања свијести о тој заразној болести.

Потврдила је то за “Глас Српске” секретар Градске организације Црвеног крста Жељкица Илић и истакла да су акције у оквиру седмице посвећене борби против туберкулозе њихова традиционална активност.

- Планирали смо да у недјељу посјетимо и одјељење за плућне болести у Универзитетском клиничком центру РС и подијелимо скромне поклоне - рекла је Илићева.

Тим поводом, каже, имали су и састанке са просвјетним радницима из школа.

- Подијелили смо маркице које ће се продавати поводом Недјеље борбе против туберкулозе. Осим тога ићи ћемо у посјете у одређене мјесне заједнице да бисмо обишли неколико породица које су стању социјалне потребе - рекла је Илићева.

Када је ријеч о осталим активностима Црвеног крста пред волонтерима је јесен пуна посла.

Након седмице посвећене борби против туберкулозе услиједиће обиљежавање Дана дјетета, као и Акција солидарности, која ће трајати од 25. до 29. септембра.

- У том периоду дјеца ће у школама скупљати намирнице, а и грађани ће моћи да донирају храну у нашим просторијама. Након тога ћемо паковати пакете и дијелити социјално-угроженом становништву - рекла је Илићева.

Као и сваке године већ у октобру су предвиђени квизови из познавања покрета Црвеног крста, потом квиз “Мисли мине”, на којем учествују основне школе, а такмичење иде даље ка регионалном, републичком, па и државном нивоу. Осим тога пред крај године у плану је реализовање акције Актива Црвеног крста и добровољног даривања крви, као и Дан борбе против сиде, али и Дан волонтера.

- Задовољни смо како су прошле све овогодишње акције, али увијек може боље и више. Када је ријеч о даривању крви љетна акција је као и до сада била нешто лошија, с обзиром на годишње одморе и одсуство суграђана - казала је Илићева.

Она је истакла да чине све да поправе одзив и нагласила да волонтера никада није доста.

- Не могу рећи да имамо довољно волонтера на располагању, али сваки пут када је потребно одмах се одазову и ураде све што треба - рекла је Илићева и нагласила да најстарији волонтер има 98 година.

Према њеним ријечима, у школама је почео пријем нових чланова у Градску организацију Црвеног крста.

- Сваког петка у 19 часова у нашим просторијама Клуб младих има састанак, а сви који су заинтересовани да постану наши чланови најбоље је дођу у том термину и моћи ће чути све о нашим активностима - рекла је Илићева.

Одјећа

Жељкица Илић је истакла да дониране одјеће у просторијама Црвеног крста има довољно.

- Када подијелимо оно што имамо тек можемо примати нову одјећу, јер немамо велики простор за складиштење. Сви грађани којима је потребно нешто од одјеће могу да дођу сваког четвртка од 11 до 13 часова јер је тада подјела - рекла је Илићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана