Пред укидањем порез на вртиће и амбуланте

Весна Поповић
Пред укидањем порез на вртиће и амбуланте

Бањалука - Град Бањалука би ускоро могао да буде поштеђен плаћања ПДВ-а за властите пословне просторе које је додијелио на коришћење без накнаде организацијама чији је оснивач. То су вртићи, амбуланте и друге установе од значаја за град.

Наиме, град има обавезу да плаћа ПДВ за све просторе а послије корисници тај новац враћају у буџет. Према признању градских власти велики је број корисника који не измирује те обавезе због чега су се дугови попели на око милион КМ.

Питање ових дугова према граду изазвало је бурну дискусију и на посљедњем засједању Скупштине града. Иако су приједлози за рјешење овог проблема били различити,  позиција и опозиција су били јединствени у ставу да се морају у будућности направити корјените промјене када је у питању политика додјеле пословних простора чији је власник град.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да је већ формирао комисију која ће анализирати све уговоре које је град склопио са корисницима простора.

- Утврдићемо под којим условима их користе и колика су дуговања а онда ћемо направити приједлог мјера које ћемо предложити Скупштини града - навео је Гаврановић.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Зоран Талић сматра би град требало у будућности да одузме просторе оним организацијама за које се утврди да два мјесеца нису измиривали обавезе.

Начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић је рекла да УИО БиХ 2009. године утврдио да град мора плаћати ову обавезу. Навела је да су највећи дужници поједине републичке институције а остатак дуга се односи на удружења и невладине организације.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО) рекли су да је обавеза плаћања ПДВ-а предвиђена Правилником о примјени Закона о ПДВ-у али да су због проблема око њене примјене направљене одређене измјене.

Портпарол УИО, Ратко Ковачевић појаснио је да би  државни органи у будућности били ослобођени плаћања ПДВ-а само када без накнаде дају просторе организацијама и установама чији су они оснивачи.

- На примјер,  град је уобичајено оснивач домова здравља и давање простора за ту намјену без накнаде не би био опорезив. Међутим, уколико се тај простор даје без накнаде на примјер неком удружењу грађана као што су невладине организације, културно-умјетничка друштва и друге гдје град није оснивач, и даље ће стајати обавеза плаћања ПДВ-а - објаснио је Ковачевић.

Казао је да су ове измјене прослијеђене Управном одбору УИО БиХ на разматрање.

- Приједлог постоји и чека се сједница и одлука овог тијела - објаснио Ковачевић.

Одлука

Скупштина града је прихватила да се Културно просвјетном удружењу Украјинаца "Тарас Шевченко" додијели други пословни простор на коришћење умјесто оног којег су до сада користили. У образложењу одлуке је наведено да простор који је користило ово удружење превелик и да нису у могућности да плаћају ПДВ о чему постоји и тужба пред Окружним привредним судом. Ово удружење граду дугује око 33.000 КМ за ПДВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана