Правне заврзламе стопирале иницијативу Дома “Рада Врањешевиић”

Александар Стојановић
Правне заврзламе стопирале иницијативу Дома “Рада Врањешевиић”

Иницијатива “Становање уз подршку”, коју је Дом за дјецу без родитељског старања “Рада Врањешевић” упутио Центру за социјални рад и Градској управи, поновно је заживјела.

Управа Дома покренула је нове кораке којим би штићеницима који напуштају Дом након навршене 18. године био обезбијеђен стамбени смјештај. Директор Дома Владимир Кајкут казао је за “Глас Српске” да је на претходни захтјев Дом добио негативан одговор јер, како је наведено у одговору Центра за социјални рад, дјеца без родитељског старања нису у стању социјалне потребе.

- Из Градске управе су казали да располажу једним станом у улици Рајка Боснића, који се додјељује на приједлог Центра за социјални рад. Међутим, Центар је одговорио да такав захтјев не може бити одобрен јер лица без родитељског старања послије навршене 18. године нису у социјалној потреби. То је дио који је за нас споран, јер је у новом Закону о социјалној заштити тај дио промијењен, али Центар свој Правилник није ускладио са вишим правним актом - истакао је Кајкут.

Он додаје да Дом, у сарадњи са правним заступницима, преузима радње како би указали да Центар није ускладио нижи са вишим прописом, због чега њихова одлука нема упориште у правном смислу.

- Уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите настављамо борбу и надамо се да ће овај проблем ускоро бити ријешен, те да ће Центар предложити Градској управи да се стан додијели на коришћење штићеницима који напуштају Дом - казао је Кајкут.

Из Центра за социјални рад истичу Правилник о раду није акт којим се регулише ова материја и статус дјеце без родитељског старања, те да Центар у свакодневном раду у потпуности поштује Закон о социјалној заштити, па тако и посљедње измјене и допуне његових одредби.

- Дому је у више наврата одговорено да Центар може само сачинити приједлог за додјелу стана неком лица или породици који су корисници права Центра, како то и предвиђа Одлука Владе РС, те нема овлашћење да сачињава некакву сагласност да се овај стан користи за реализацију пројекта подршке младима без родитељског старања који се осамостаљују, који води Дом. Осим тога, нисмо ни мјесно надлежни за све штићенике који напуштају Дом - истакли су из Центра за социјални рад.

Градска управа

У обавјештењу од 17. јануара 2020. у који је “Глас Српске” имао увид, Одјељење за културу, туризам и социјалну политику обавијестило је Дом да је Влада РС дала на управљање стан у улици Рајка Боснића, те да град њим не располаже.

- Истом одлуком прописано је да стан служи искључиво за стамбено збрињавању лица у стању социјалне потребе, те да Центар за социјални рад сматра да пунољетни штићеници Дома не спадају у ту категорију, те се због тога програм не може реализовати како је планирано - стоји у одговору који је потписао начелник Одјељења Невен Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана