Правилник јасан: Без Скупштине Станивуковић не може дизати цијену паркинга

ГС
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Према постојећем Правилнику градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић не смије без сагласности Скупштине града мијењати цијену паркинга у Бањалуци, иако он тврди да на то има право.

Наиме, од наредне седмице у највећем граду Српске се мијењају паркинг зоне, што је Станивуковић искористио да подигне цијене паркинга и до 200 одсто изазвавши огорчење код возача и негодовање странака које чине већину у локалном парламенту.

Станивуковић не жели да његову одлуку преиспитају одборници у Скупштини града јер је упитно да ли би добио њихову подршку.

Градоначелник због тога покушава да то изведе измјеном „Правилника о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима", што не морају разматрати одборници, пише Capital.

У том Правилнику, као што му и сав назив каже дефинисана су скоро сва питања када је организација паркирања у граду у питању и наведена цијена паркирања.

Градоначелник може Правилником мијењати или проширивати зоне паркирања, али не смије да мијења цијене без одобрења Скупштине.

Наиме, према Закону о комуналним дјелатностима Републике Српске, управљање паркинзима је дефинисано као комунална дјелатност од посебног јавног интереса, као што је то и цијена воде гријање, чистоћа, расвјета, одржавање саобраћајница …..

За одређивање цијене комуналних услуга овлаштена је Скупштина града, како је то предвиђено и чланом 38 став 11 Статута Града.

То веома добро зна и Станивуковић који је 2021. године кренуо у измјену зоне паркирања код тврђаве Кастел, из прве у другу. Тада се разматрала и промјена зоне на паркингу преко пута „Краша".

Тада је рекао да може мијењати зону, али да о цијенама одлучује Скупштина.

"Што се тиче одлуке да промијенимо зону паркинга код Кастела, то је само моја одлука и сигурно је да ће тренутна друга паркинг зона постати прва. Други корак је промјена цијене мјесечне паркинг карте ако се на паркингу преко пута "Краша" буде мијењала зона. У том случају би умјесто садашњих 40 коштала чак 100 КМ. Због тога чекамо сједницу Скупштине града", рекао је тада Станивуковић.

Радојичић мијењао Правилник, али није дирао цијене

Иначе, Правилник којим се поскупљује паркинг мијењао је и 2017. године тадашњи градоначелник Игор Радојичић, али цијене није дирао, већ је само прву зону код „Краша" промијенио у нулту задржавши цијену паркирања од једне марке по сату.

Генерално, Станивуковић је једини градоначелник у Српској који се усудио да мијења цијене паркирања без одобрења Скупштине.

Примјера ради, одборници требињске Скупштине усвојили су 14. јуна ове године нове, више, цијене паркинга.

Раније, у априлу прошле године Скупштина општине Фоча усвојила је одлуку о наплати паркинга на јавним паркиралиштима у ужем центру града и том приликом одредила цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана