Пракса ученика у пластеницима и мљекари

Игор Пилиповић
Пракса ученика у пластеницима и мљекари

Бањалука - Ученици Пољопривредне школе убудуће ће квалитетније и лакше обављати практичну наставу јер је потписан уговор о сарадњи са Градском развојном агенцијом. Заједнички циљ је побољшање производње поврћа у пластеницима и стварање базе за мљекару у оквиру ове образовне установе.

Директор Пољопривредне школе Еди Ханеш истакао је да је прерада млијека саставни дио наставног процеса који нема праксу па ће кроз изградњу фарме и мини-погона за производњу млијека бити омогућено спровођење обуке и практичне наставе за ученике.

- Овај пројекат, кад се заврши, требало би да буде база за будућу ученичку мљекару. Мини-погон за прераду млијека биће демонстрациони за произвођаче млијека који желе да на својим имањима и газдинствима покрену прераду млијека на савременији начин - казао је Ханеш.

Додао је да са Градском развојном агенцијом имају одличну сарадњу.

- За ово кратко вријеме колико сарађујемо види се да жеља за радом постоји. Имамо едукативни центар за пластеничку производњу, а што се тиче едукативног центра за прераду млијека, имамо спреман простор. Тренутно је радионица за прераду воћа и поврћа у тој просторији - истакао је Ханеш. 

Додао је да је у току санација простора од 200 метара квадратних у којем ће бити поменута радионица за прераду воћа и поврћа и пекара.

Тренутно Градска  развојна агенција, Пољопривредна школа и фирма "Здрава логика" раде на осмишљавању заједничког  пројекта пластеничке производње.

- Ријеч је о пројекту кроз који ће бити ојачани капацитети школе за практичну наставу ученика и усавршавање произвођача - саопштили су из Градске развојне агенције.

Пројекат је тренутно у припреми и ради се по ЕУ методологији јер је намјера прикупљање донаторских средства.

- Кроз овај пројекат ће бити подржано проширење пластеничке производње садница и поврћа - рекли су у Градској развојној агенцији и додали да ће и пројекат за прераду млијека у Пољопривредној школи бити урађен по принципу ЕУ методологије.

Тест

Пољопривредна школа планира да уради анкету међу ученицима који се школују за пољопривредног и прехрамбеног техничара.

- Желимо да видимо шта они код куће имају, да ли се баве активностима везаним за школовање. Циљ је да њиховим породицама дамо приједлог да се почну бавити занимањима за која им се дјеца школују - рекао је Ханеш. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана