Познато за колико ће бити повећане субвенције за вртиће

Независне
Познато за колико ће бити повећане субвенције за вртиће

БАЊАЛУКА - Субвенције за боравак дјеце у приватним вртићима ће у току ове године бити подигнуте два пута па ће тако од јула бити повећане на 100 КМ за једно дијете, док би од августа требало да износе 150 КМ, сазнају "Независне новине".

Такође, субвенције за друго дијете које иде у приватни вртић износиће 200 КМ.

Наиме, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић је прије неколико дана најавио да ће у току ове седмице саопштити колико ће да износе субвенције за приватне вртиће, које су до сада износиле 60 КМ.

Градски менаџер Бојан Кресојевић истиче за "Независне новине" да ће коначно одлуку о висини субвенција саопштити градоначелник, који ће детаљно објаснити на који начин ће доћи до повећања.

Један од приједлога родитеља био је и да се у субвенционисање коначно уврсте и родитељи чија дјеца похађају приватне вртиће, а који немају пребивалиште од двије године у Бањалуци, на шта Кресојевић истиче да у оваквим случајевима често дође до злоупотребе, али да ће град свакако да у наредном периоду размотри то питање.

"Ми смо добили ту иницијативу и о томе свакако дискутујемо, да видимо колико ту има простора за злоупотребу, односно да видимо да ли неко ко је с друге општине користи ову ситуацију. Свакако ћемо ово у наредном периоду преиспитати", казао је Кресојевић.

Ђорђе Коњевић, један од представника родитеља истиче да су у претходном периоду одржали четири састанка са представницима града, на којима је родитељима обећано да могу очекивати веће субвенције.

"Одржали смо четири састанка са Градском управом. Нисмо до сада излазили са информацијама колико би могле износити субвенције, јер када смо то прошли пут казали добили смо случај 'Звјездица', односно повећање цијене у том бањалучком приватном вртићу", казао је Коњевић.

Како је додао, родитељи су колико-толико задовољни овим договором јер је ово, како каже, први пут да је нешто обећано у овако кратком року, те се надају позитивном исходу.

"Најављено је прво повећање од 1. јула, док би друго требало да буде 1. августа или 1. септембра, док би треће требало да буде од 1. јануара или 1. фебруара наредне године", казао је Коњевић.

Како је додао, родитељи очекују да коначно усаглашавање цијена буде најкасније до 1. јула 2025. године.

"Ово је први пут да смо добили било какве термине за динамику повећања, а да нису вишегодишњи. Не кажемо да је ствар већ ријешена или да је ово идеално рјешење, али је сигурно помак", казао је Коњевић.

Како је рекао, акт који ће бити предложен свим одборницима би требало да буде обавезујући, а као резултат требало би да добије усаглашеност у вези са додатним изворима за приходе који би усмјерили на субвенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана