Пожар у Врбањи и даље гори: Мјештанин палио њиву па се ватра проширила

Г.С.
Foto: Ватрогасна брогада Бања Лука

БАЊАЛУКА - Пожар који већ данима гори на Врбањским брдима узроковао је људски фактор, а у њему је уништено око 50 хектара шуме.

Казао је ово за “Независне” Велибор Станић, директор Шумског газдинства, те истакао да још не могу говорити колика је штета.

“Опожарена површина је око 50 хектара, али имамо различите типове шума, те не можемо још рећи колика је штета, али је сигурно велика. Нешто ће се осушити, пропасти, изгубити на прирасту, уништен је подмладак и сва та приземна флора”, казао је Станић.

Како каже, кад се пожар смири, формираће комисију која ће све обићи те установити колика је штета.

Истакао је да је људски фактор узрок овог пожара.

“Колико знам, један мјештанин је у петак сређивао њиву те се ватра проширила”, казао је Станић.

Он додаје да су данима екипе на терену те да су преко неприступачног терена сваки дан боре са ватреном стихијом.

У гашење пожара јуче ујутру се укључио и Хеликоптерски сервис Републике Српске, а према ријечима Бобана Кустурића, директора овог сервиса, избачено је 20 тона воде, а извршена су 23 лета.

“Хеликоптер је узимао воду из базена који је монтирала Републичка управа цивилне заштите. Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске до касно синоћ гасили су пожар у Требињу, а након тога су полетјели за Бањалуку и у 5.50 наставили са гашењем пожара сјеверно од Врбање”, казао је Кустурић за “Независне”.

Он је казао да се извлачи максимум из људи и хеликоптера, те да на брдима више нема отвореног пламена, али да ће пратити ситуацију и реаговати уколико буде требало.

Подсјећамо, пожар у овом насељу је већ неколико дана активан, али на сву срећу није угрожавао људске животе и имовину мјештана Врбање, али се дим осјећао у овом и околним насељима. Бањалучки ватрогасци од суботе гасе пожар на Врбањским брдима уз подршку екипа Шумског газдинства и Добровољног ватрогасног друштва Врбања, а  пожар је све вријеме под контролом.

Малинић: Људски фактор узрок у већини паљевина 

Ватрогасци дневно имају три-четири интервенције, а иако је у љетном периоду забрањено паљење ватре, у већини случајева за настанак пожара је одговоран људски фактор, рекао је Мирослав Малинић, командант Ватрогасне бригаде.

Малинић је рекао да ватрогасци на годишњем нивоу имају око 1.000 интервенција, те да су у првој половини ове године интервенисали 670 пута.

Истакао је да паљење ватре по сушном и топлом времену угрожава имовину и људске животе, а висока температура утиче на брзо настајање и ширење ватрене стихије.

“Паљење растиња, траве и корова закон је дефинисао као контролисано спаљивање, тако да смо свједоци да то велика већина не може или неће да контролише”, истакао је Малинић те додао да је у случају контролисаног спаљивања неопходно предузети све мјере да би подручје на којем се пали ватра било обезбијеђено.

Напоменуо је да казне за несавјесно понашање и непоштовање прописа и закона за физичка лица износе 1.000 КМ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана