Повишена концентрација полена амброзије

Срна
Повишена концентрација полена амброзије

БАЊАЛУКА - На подручју Бањалуке повишена је концентрација полена амброзије, указују подаци објављени на "поленском семафору" на сајту града Бањалуке.

Висока концентрација полена амброзије у ваздуху може и код здравих особа изазвати алергијске реакције, а према "поленском семафору" забиљежен је пораст количине полена у односу на претходну седмицу. 

Према овим мјерењима које врши Пољопривредни институт Републике Српске, забиљежена је и концентрација полена коприве која код алергичних особа углавном изазива алергијске реакције. 

Из Градске управе Бањалука наводе да је редовна годишња акција уклањања амброзије, која се спроводи до краја октобра у више фаза, започела средином јула, те да је планирано да амброзија буде уклоњена са око 70.000 метара квадратних јавних површина у овом граду. 

"Средином јула почињемо акцију кошења амброзије како бисмо то учинили прије њеног цвјетања", рекла је Срни Сања Матаруга из градског Одјељења за комуналне послове. 

Она је истакла да се амброзија најчешће појављује на неуређеним површинама, као и на пољима након жетве, те да град акцију спроводи до краја октобра у више фаза. 

Матаруга је додала да велики проблем у борби против ове коровске биљке представљају запуштене приватне парцеле, гдје Градска управа нема надлежности да предузима мјере сузбијања, као и пољопривредне површине. 

Она је истакла да је амброзија опасна алергена биљка чији полен задаје много проблема алергичним особама, те да као коров причињава велику штету и пољопривреди. 

Матаруга је позвала грађане да на својим парцелама уништавају амброзију, али и власнике запуштених парцела да те парцеле уреде јер се и ту јавља овај коров. 

Из Градске управе наводе да се највећа концентрација полена амброзије у ваздуху биљежи крајем августа, те да редовно објављују резултате мјерења присуства полена у ваздуху на "поленском семафору" на сајту града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана