Аутобус на линији 14б поново вози

Александар Стојановић, Илијана Божић
Аутобус на линији 14б поново вози

БАЊАЛУКА Аутобуси на линији 14б, која повезује Старчевицу, Ребровац и још неке дијелове града са аутобуском станицом за међуградски превоз, од данас ће бити поново у функцији након што су из Одјељења за саобраћај и путеве уважили приједлоге грађана, потврђено је за “Глас Српске”.

Како су казали у одјељењу, приликом поновног увођења градског превоза водили су се потребама и бројем грађана који користе одређену линију.

- Са радом је почело 16 од 23 линије, а враћамо и 14б. Неке линије нису уведене због тога што су затворене школе и факултети, а највећи број корисника аутобуса, поред запослених, су управо ђаци и студенти. На појединим линијама у редовним околностима имамо десетак путника, а сада нема економске оправданости за њих - истакли су у одјељењу.                  

Како су додали, у наредном периоду свакако ће пратити ситуацију и, у складу са потребама грађана, биће разматрано увођење и редукција линија.

- То зависи од много фактора, прије свега од епидемиолошке ситуације и броја корисника јавног превоза. О свим промјенама и новинама грађани ће бити правовремено обавијештени - казали су у градском Одјељењу за саобраћај.    

Директор “Павловић турса” Горан Старчевић казао је да су у свакодневном контакту са Градском управом те да ће од данас бити појачани поласци на појединим линијама.  

- Пратимо радно вријеме путника и на основу тога подешавамо поласке, тамо гдје се испостави да су људима неопходни чешћи поласци, уводићемо их - рекао је Старчевић и додао да, кад цијели систем крене да функционише као раније, тада ће и јавни превоз почети нормално да ради.   

Једна од мјештанки Старчевице казала је да ју је јуче ујутро изненадило кад је видјела да линија 14б није у функцији, јер то је линија коју користи велики број запослених.

- Старчевица је велико насеље и многи раде у Кумсалама, Чесми и том дијелу града око међуградске аутобуске станице. Та линија иде и кроз Борик, дио центра и других насеља, тако да је неопходна. Линија не мора бити потпуно успостављена, али значило би нам много да саобраћа у јутарњим часовима и послијеподне, кад радници иду на посао и враћају се кући - рекла је житељка Старчевице Стана Ламешић.

Фронтмен “Зостера” Марио Кнезовић за “Глас Српске” о новом албуму, изолацији и животу током пандемије

Мјере заштите

Горан Старчевић је истакао да се, у складу са препорукама Института за јавно здравство, поштују предвиђене мјере у аутобусима.

- Возила се дезинфикују и сређују у гаражама прије изласка на линију, а у току рада возач врши дезинфекцију. Путници, према правилима, морају имати маске приликом коришћења јавног превоза и морају држати одстојање у аутобусима. Сједишта унутар возила обиљежавамо тако да путници, кад искористе сједиште, скину или ставе обиљежје. Грађани су веома дисциплиновани и придржавају се прописа - рекао је Старчевић.

Нови ред вожње можете погледати овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана