Повећан број пацијената у Служби хитне помоћи

Срна
Повећан број пацијената у Служби хитне помоћи

БАЊАЛУКА- Повећан је број пацијената у Служби хитне помоћи у Бањалуци са тегобама чији је узрок висока температура ваздуха, а могу се повезати и са боравком на базенима, рекла је Срни портпарол бањалучког Дома здравља Јелена Мачинковић.

Мачинковићева је навела да су се пацијенти протеклих дана најчешће јављали због високе тјелесне температуре, повраћања, дијареје, те цријевне инфекције.

-Изложени смо изузетно високој температури ваздуха која може негативно утицати на здравље грађана, а најугроженије групе су старија лица, дјеца, те пацијенти обољели од хроничних, нарочито од кардиоваскуларних болести - рекла је Мачинковићева.

Према њеним ријечима, тегобе које се могу осјетити због високе температуре ваздуха су малаксалост, вртоглавица, краткотрајан губитак свијести, те главобоље које могу бити удружене са мучнином и повраћањем, отежано дисање, убрзан пулс, опекотине коже, као и различите алергијске манифестације.

Мачинковићева је напоменула да узрок ових тегоба може да буде ширење крвних судова и пад крвног притиска, дехидратација или поремећај електролитне равнотеже у организму.

-Грађанима, посебно хроничним пацијентима, савјетује се да избјегавају боравак на отвореном од десет до 17 часова, да уносе довољне количине течности - највише воде, те да избјегавају конзумирања алкохола и јако заслађених сокова - рекла је Мачинковићева.

Она је додала да се препоручује и лаганија исхрана са што више воћа и поврћа, избјегавање масне и зачињене хране, те да одјећа буде од природних материјала, свијетлих боја, а главу треба покрити шеширом или капом свијетлих боја.

Екипе Служби хитне помоћи бањалучког Дома здравља у августу су приликом кућних посјета помоћ пружиле за 324 пацијента, док је у амбуланти прегледано 1.050, а у ари амбуланти хитне помоћи 335 пацијената.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана