Повећан број пацијената са симптомима топлотног удара, међу њима и дјеца

Срна
Повећан број пацијената са симптомима топлотног удара, међу њима и дјеца

БАЊАЛУКА- Повећан је број пацијената са симптомима топлотног удара у амбулантама породичне медицине Дома здравља у Бањалуци, а ријеч је о људима који дуго бораве напољу због посла и о дјеци, речено је Срни у амбуланти породичне медицине у Обилићеву.

Љекар породичне медицине Милијана Ђајић рекла је Срни да старији људи, поготово кардиоваскуларни болесници и људи који примају тарапије, не треба да излазе напоље од девет до 20 часова, а ни мала дјеца не треба да се претјерано излажу.

-Струка препоручује да се у најтоплијем дијелу дана прилагоди радно вријеме и да се избјегава да људи буду изложени зрачењима и високој температури које сад достижу и до 40 и више степени Целзијусових - рекла је Ђајићева.

Она је навела да су јуче имали велики број дјеце са базена гдје нема заштите који су дошли са високом температуром и повраћањем.

-Не носе шешире, не мажу се заштитним кремама - додала је Ђајићева.

Ђајићева је навела да често долазе пацијенти са симптомима топлотног удара, што би, каже, требало да се води као повреда на раду.

Као примјер добре праксе навела је колективни годишњи одмор који послодавци грађевинске фирме дају радницима, ако се прогнозира да ће 10 дана тремпература бити изнад 40 степени Целзијусових.

Уколико се мора изаћи напоље, Ђајићева је савјетовала да се одјећа прилагоди временском периоду, односно да буде свјетлијих боја, дужих рукава, да се носе шешире, користи заштитни фактор и узима довољна количина течности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана