Повећан број интервенција “паук” службе: Несавјесни возачи правдају се журбом и мањком мјеста

Јана Кезић
Повећан број интервенција “паук” службе: Несавјесни возачи правдају се журбом и мањком мјеста

БАЊАЛУКА - “Паук” служба у протеклих девет мјесеци имала је 2.179 интервенција, а број премјештених возила нешто је већи него лани, што показује да несавјесни возачи и даље угрожавају безбједност пјешака и других учесника у саобраћају.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију те додали да једно “паук” возило током дана у просјеку превезе од шест до десет аутомобила. С обзиром да ова служба има три возила за интервенцију, то значи да дневно превезу до 30 непрописно паркираних аутомобила.

- У просјеку једно возило за интервенције дневно има до пет започетих премјештања непрописно паркираних аутомобила - нагласили су из овог одјељења. Додали су да је сједиште “паук” службе и даље на Раковачким барама, у Битољској улици бб.

- “Паук” служба је закључно са септембром интервенисала 2.179 пута. Од тог броја, 1.573 интервенције тичу се премјештања возила, док је било 606 започетих премјештања - казали су из надлежног одјељења за “Глас Српске”.

Додали су да је у истом периоду прошле године “паук” служба интервенисала 2.019 пута.

- Од тога се 1.575 интервенција односило на премјештена возила, док су у 444 случаја била започета премјештања - појаснили су из одјељења.

Како су истакли, интервенишу у свим дијеловима града, јер је непрописно паркирање појава која је карактеристична за свако бањалучко насеље.

Осим тога, радници ове службе свакодневно током интервенција слушају различита оправдања несавјесних возача.

- Нека од најчешћих су “кратко сам се задржао” и “није било слободног мјеста за паркирање” - казали су из одјељења.

Ипак, то није разлог да им се прогледа кроз прсте, јер су због погрешног паркирања угрожени остали учесници у саобраћају.

Када је ријеч о приходима од паркирања, казали су да је Одсјек за контролу паркинга током девет мјесеци ове године остварио приход од 3,4 милиона КМ.

- Наплата путем аутомата од јануара до септембра ове године износи 1,25 милиона КМ, док је путем СМС-а наплаћено 1,4 милиона КМ. Од преплатних карата наплаћено је 559.000 КМ - појаснили су из овог одјељења.

Казне

Из Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију казали су да прекршајни налог за погрешно паркирање издаје МУП Републике Српске.

- Започето премјештање је 30 КМ на лицу мјеста, док лежарина за подигнуто возило износи 10 КМ на свака 24 сата - рекли су у Одјељењу за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана