Потписане измјене колективног уговора: Ново повећање плата за раднике Центра за предшколско васпитање и образовање

ГС
Foto: Град Бањалука

Градоначелник Драшко Станивуковић потписао је данас са представницима Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука измјене колективног уговора, које значе повећање плата за 150 КМ за све запослене у Центру.

- Имали смо важан састанак, али и перманентну комуникацију са Центром за предшколско васпитање и образовање у протеклом периоду. Од почетка мог мандата сарадња је одлична и комуникација је честа – казао је градоначелник.

Напоменуо је да је Центар када је ријеч о колективном уговору чекао 17 година и да је тек доласком актуелне градске администрације, након свих тих година коначно прошле године – потписан колективни уговор, којим је тада обезбијеђено повећање плата за 100 КМ за раднике Центра, те дефинисани одређени коефицијенти који су били значајни за њих.

- Данас смо потписали измјене тог колективног уговора које значе да ће плата симболично од 8. марта бити додатно повећана за 150 КМ за сваког васпитача и сваког радника Центра. Прошлогодишње и ово данас су једина повећања у ових 17 година – нагласио је градоначелник.

Како је казао, сигуран је да ће и радници Центра бити задовољни овим измјена колективног уговора.

- Овим измјенама смо дали још додатних десет одсто за васпитаче, који раде у вртићу „Марија Мажар“, у групи у којој су смјештена дјеца са потешкоћама у развоју – рекао је градоначелник, додајући да је за наредни период планирана и додатна измјена која ће значити испуњење свих захтјева Цетра који су били у задњих 20 година.

Подсјетио је да су повећане и плате радницма у Градској управи, као и оним у свим градским установама, те навео да је током данашњег састанка у Градској управи било и ријечи о инфраструктурним пројектима у Центру, односно надоградњи и санацији постојећих вртића, као и изградњи нових.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање, Петар Јокановић казао је да је након повећања плата од по 100 КМ, сада измјенама уговора планирано додатно повећање од 150 КМ.

-Такође, прецизирали смо у уговору да ће доћи до повећања плата за још десет одсто васпитачима који раде у групи „Марија Мажар“, а остале захтјеве ћемо договарати у наредном периоду – казао је Јокановић.

У име Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање Сњежана Маркић Стојаковић изразила је задовљство данас потписаним уговором.

-Мени је заиста драго да сам дио ове позивитне приче. Отворили смо и друга питања која ћемо договарати са градоначелником и наставити нашу сарадњу у корист радника Центра – казала је она.

О колективном годишњем одмору у вртићима

У наредном периоду биће формирана радна група, коју ће чинити представници Центра и Града и која ће обићи сваки вртић и затражити од родитеља да се изјасне о томе да ли су за колективни годишњи одмор у трајању од двије седмице током јула или су за то да Центар ради у периоду годишњих одмора када би дијете похађало друге вртиће.

Након што се сваки родитељ појединачно изјасни, биће донесено рјешење на основу мишљења већине родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана