Потписан уговор о изради урбанистичког плана Бањалуке

Срна
Потписан уговор о изради урбанистичког плана Бањалуке

Бањалука - У Бањалуци је данас потписан уговор о изради урбанистичког плана града, вриједан 560.000 КМ, који би се у виду преднацрта пред градским парламентом могао наћи у прољеће наредне године.

Уговор су потписали градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и представници локалне пројектантске куће "Урбис".

Радојичић је нагласио да је ријеч о уговору који има огроман значај за Бањалуку, да је посљедњи урбанистички план града усвојен 1975. године, те напоменуо да су у протекле 44 године потпуно промијењене друштвене, економске и историјске околности.

Он је рекао да темељ планског развоја града представљају два документа, и то Стратегија развоја града, која је након двије године припрема усвојена прошле године, и Урбанистички план.

"Данас смо, након комплетне процедуре јавних набавки, дошли до конзорцијума извођача, односно пројектаната који чине три фирме жУрбис центарж из Бањалуке, Центар за урбано економско планирање из Београда и Институт заштите екологије из Бањалуке", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, послије пуних шест година од почетка процеса јавних набавки из прошлог мандата коначно се дошло до уговора и извођача.

Директор бањалучког "Урбис центра" Снежана Мрђа Баџа рекла је да фирме које чине конзорцијум имају велико искуство у изради урбанистичких планова.

Она је рекла да план за наредних 20 година треба да буде добар документ који ће бити основа будућег развоја града Бањалука у смислу да буде флексибилан, да отвори могућност за развој привреде и ријеши нека кључна питања.

"Надамо се да ће се што више грађана и институција и стручњака укључити од самог почетка израде плана у процедуру да бисмо добили на крају што квалитетнији документ", рекла је она.

Градски архитекта Бањалуке Иван Рашковић рекао је да је ово историјски догађај, те појаснио да, када би се поредила планска документација са правном документацијом, урбанистички план би био као Устав.

"Како држава не може да се развија без Устава, тако не може град без урбанистричког плана. Сила околности ових 44 године је утицала да Бањалука то ради без урбанистичког плана", додао је Рашковић.

Према његовим ријечима, када се урбанистички лан усвоји и постане практички закон, град ће се развијати синхронизованије и уравнотеженије него до сада.

Он је рекао да је формиран и Урбанистички савјет, тјело са 19 стручњака који ће пратити квалитет и рокове израде плана.

Рашковић је рекао да је најзначајније да град одржи, развије и унаприједи свој просторни и архитектонско-урбанистички идентитет.

"Бањалука је одувек била позната, а биће и убудуће, као град зеленила и оно је у Бањалуци посебно присутно кроз њен историјски развој, а на натпросечном је нивоу у односу на друге градове и то је један од елемената идентитета који ће бити развијен и очуван", додао је Рашковић.

Рашковић је рекао да ће паралелно за све вријеме доношења плана бити организовано више сесија, радионица гдје ће стручњаци и грађани моћи да се упознају о току израде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана