Постављено 470 пломби на водомјере

Весна Поповић
Постављено 470 пломби на водомјере

Бањалука - Градски "Водовод" је од почетка године поставио 470 пломби на водомјере, односно искључио потрошаче због неизмирених рачуна за утрошену воду. Исто тако, због неовлашћеног скидања ових блокада комуналној полицији је предато 150 пријава.

Потврдили су то у овом комуналном предузећу и додали да је пракса да "Водовод" списак потрошача који су покидали пломбе заједно с попратном документацијом шаље комуналној полицији.

- Искључење воде неплатишама појачали смо од јуна. Према нашем искуству, када интензивније искључујемо дужнике са мреже, забиљежимо повећан број потрошача који измирују своја дуговања - рекли су у овом предузећу.

Свјесни су, како кажу, да је овакав начин наплате дуговања међу потрошачима непопуларан, а за "Водовод" скуп. Стога апелују да се вода редовно плаћа.

Додали су да су укупна потраживања "Водовода" на крају новембра износила 7,1 милион КМ.

- Ове године је због неплаћених рачуна предато 558 тужби, а у 1.273 случаја је направљен договор за отплату дугова. Све је то близу 2,9 милиона КМ. Од јуна смо послали 4.823 опомене, од чега се 3.059 односило на заједнице етажних власника и домаћинства, а 1.382 на привреднике - казали су у "Водоводу".

Из комуналне полиције поручују да су по Закону о комуналним дјелатностима они овлашћени да предузму мјере против корисника комуналних услуга који своје обавезе не плаћају и који радницима комуналних предузећа не дозвољавају приступ мјерним уређајима.

- Изласком на терен утврдили смо да је у 36 случајева почињен прекршај и у сваком случају издата је казна у износу од 100 КМ - рекли су у комуналној полицији.

Објаснили су да су законом прописане казне за предузећа од 1.000 до 10.000 КМ, одговорно лице у предузећу од 500 до 1.500 КМ, приватне предузетнике од 500 до 3.000 КМ и за појединце од 100 до 1.000 КМ.

Пензионер Радмила Пјанић рекла је да редовно плаћа све режијске трошкове.

- Поред електричне енергије, вода је основ за живот. Оно што се потроши, мора се платити и трудим се да редовно измирујем све своје обавезе - рекла је Пјанићева.

Легализација прикључака

Према информацијама из "Водовода", до краја новембра легализовано је око 400 прикључака.

- Појачане активности с циљем рјешавања илегалне потрошње воде започеле су у октобру 2013. године на подручјима гдје је изграђена секундарна водоводна мрежа, а ту спадају насеља Дебељаци, Куљани и Пријечани - рекли су у "Водоводу" и додали да се легализација прикључака спроводи и у другим насељима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана