Постављени семафори за бициклисте

Јана Кезић
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Након најдуже бициклистичке стазе у центру града, Бањалука је добила и семафорске уређаје за бициклисте, што је још један у низу корака за унапређење бициклистичке инфраструктуре на подручју града, а љубитељи ових двоточкаша очекују да ће захваљујући томе бити смањен и број несрећа.

Наиме, како су навели из Градске управе, у оквиру активности у вези са увођењем једносмјерног режима саобраћаја у централном подручју града у току је уградња семафорске опреме намијењене за бициклисте.

- Семафор за бициклисте постављен је код зграде Народне скупштине Републике Српске, а биће постављен и код зграде Банског двора, зграде Градске управе, код “Боске” и хотела “Палас” - казали су у Градској управи.

Осим семафора, за бициклисте је у току, како кажу, и уградња семафорских инсталација и опреме на раскрсници улица Книнска, Видовданска и Милана Тепића.

Из Градске управе су подсјетили да је нови концепт саобраћаја омогућио бољи проток, али и донио више од четири километра нових бициклистичких стаза, посебне саобраћајне траке за јавни превоз и таксисте, као и нове пјешачке зоне и паркове.

- С циљем безбједнијег кретања бициклиста дуж нових бициклистичких стаза постављени су и заштитни стубићи - рекли су у Градској управи.

Љубитељка вожње на два точка Кристина Гајић за “Глас Српске” каже да јој је веома драго што се, по угледу на европске земље, почиње придавати пажња бициклистима.

- Семафори ће бити врло корисни и скренуће пажњу возачима да постоји још учесника у саобраћају, а бициклистичке стазе напокон пружају бициклистима могућност безбједног кретања по Бањалуци - казала је Гајићева.

Захваљујући томе биће, како каже, смањен и број несрећа.

- Због нових семафора у граду смањиће се и број несрећа у којима су, нажалост, бициклисти ти који задобијају теже повреде - казала је Гајићева.

Из Градске управе су подсјетили да је највећа кружна раскрсница код “Екватора”, која је пуштена у рад прије неколико дана, веома растеретила саобраћај и побољшала саобраћајну комуникацију у овом дијелу града.

Иначе, ова кружна раскрсница само је једна од мјера које је градска администрација предузела како би нови концепт саобраћаја заживио у потпуности.

Осим тога, како су додали, у центру града су постављени паметни семафори, који ће свој рад прилагођавати тренутном оптерећењу саобраћаја.

- Такође, с циљем веће безбједности како корисника градског превоза током уласка и изласка из аутобуса, тако и бициклиста током вожње дуж саобраћајнице постављени су стубићи дуж бициклистичке траке као и платформе на аутобуским стајалиштима - стоји на сајту Градске управе.

Опрез

У Градској управи кажу да је увођење једносмјерног саобраћаја једна од низа мјера и активности за побољшање одвијања саобраћаја у централној градској зони.

Из Одјељења за саобраћај и путеве суграђане су позвали на додатни опрез и на разумијевање, као и да поштују саобраћајне прописе и знакове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана