Постављена ЛЕД расвјета у бањалучком насељу Лазарево

АТВ БЛ
Foto: АТВ БЛ

На подручју насеља Лазарево почело је постављање паметне јавне ЛЕД расвјете, у оквиру програма "Бањалука – град будућности".

Ова расвјета је заснована на LoRaWAN технологији која ће омогућити ефикаснију и јефтинију јавну расвјету, те расвјету којом се управља на даљину.

"Остварује се уштеда електричне енергије до 60 одсто јер се путем LoRa паметних контролера одређене сијалице могу искључити, а могуће је и умањити интензитет свјетлости", навели су из компаније "М:тел" и "Блицнет" који реализују овај пројекат одабран у оквиру јавног конкурса Градске управе и УНДП-а.

Планирано је да у Улици Деспота Стефана Лазаревића у овом насељу, током дана буде постављено укупно 30 LoRa паметних сијалица.

Постављање јавне ЛЕД расвјете је један од укупно десет пројеката који се реализују у оквиру програма "Бањалука – град будућности". Финансирање свих десет пројеката су осигурали Градска управа, која је за овај програм обезбиједила 100.000 КМ из буџета и УНДП, који је обезбиједио 250.000 КМ, као и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске које је издвојило 150.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана