Поскупљење горива диже цијене карата у Бањалуци

Јелена Танацковић
Поскупљење горива диже цијене карата у Бањалуци

Превозници са подручја Бањалуке упутиће Градској управи захтјев за измјену цјеновника јавног градског превоза, јер како тврде, са садашњим вртоглавим растом цијена горива не могу да послују рентабилно.

Потврдио је ово за “Глас Српске” директор предузећа “Аутопревоз” Дејан Мијић који је нагласио да скок цијена горива превозници више не могу да прате и да им једино остаје да подигну цијене карата.

Мијић је истакао да ће свих пет предузећа, који се баве јавним превозом путника, једногласно упутити захтјев Градској управи да се усвоји измјена цјеновника. Каже да град у таквој ситуацији има двије могућности - да одобри повећање цијене карата или да ту разлику надокнади у виду субвенција.

- Уколико се цијене карата не повећају, мораћемо да тражимо субвенције или неки други начин исплате из буџета. Једноставно, не можемо приходима које остварујемо да покријемо најосновније трошкове горива, плате радника, а да не говорим о амортизацији и одржавању возила - казао је Мијић.

Додао је да су у прошлој години субвенције исплаћене за јануар, фебруар и децембар, а износиле су око 300.000 КМ за све превознике у Бањалуци.

- За градски и приградски превоз седмично се троши око 100.000 литара горива, што сада износи око 250.000 КМ, тако да је та субвенција покрила десетак дана утрошка горива - појаснио је Мијић.

Додао је да су трошкови одржавања линија у градском саобраћају већи него за међународни превоз.

 - Режим саобраћаја је захтјеван, а возила веома оптерећена. Сада смо дошли у ситуацију да је све поскупјело до 30 посто, а наши приходи нису прешли ни пола у односу, рецимо, на 2019. годину - казао је Мијић.

Директор предузећа “Рале турс” Драгомир Рајилић рекао је да је стање у градском и приградском саобраћају катастрофално.

- Једноставно не могу да нађем ријеч којом бих описао ситуацију. Радним данима још и некако, али викендом малтене празне аутобусе возимо на свим релацијама. Путника нема, а зашто, то нико не зна - рекао је Рајилић.

Додао је да је сада гориво поскупјело и да се поскупљењима не назире крај.

Град је до сада у неколико наврата, због негативних посљедица пандемије, финансијски помагао одржавање јавног превоза. У 2020. години је издвојено 450.000 КМ, а за прва три мјесеца 2021. године око 300.000 КМ.

Износи

Појединачна карта купљена у аутобусу за градски превоз износи 1,8 КМ, а иста је цијена и за приградски превоз до десет километара. Када је ријеч о мјесечним картама, тзв. радничка кошта 44 КМ, док мјесечна карта за студенте и ђаке кошта 30 КМ, а за пензионере 14 КМ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана