Поскупљења претекла субвенције

Маријана Миљић Бјеловук
Поскупљења претекла субвенције

БАЊАЛУКА - Боравак малишана у приватним вртићима на подручју града, од априла, од када град издваја новац за субвенције, осјетно је поскупио, а у појединим установама већ најављују корекције цијена од 1. јануара. Тако ће у појединим приватним вртићима укупно поскупљење ове године бити веће од износа субвенција који родитељи добијају од града.

Мајка двоје малишана, који иду у вртић у насељу Ада, рекла је за “Глас Српске” да је у априлу, када је почела додјела субвенција, смјештај у приватним вртићима поскупио са 220 на 250 марака мјесечно.

- Да ствар буде гора недавно нам је најављено поскупљење за 50 КМ од 1. јануара. Дакле, укупан износ поскупљења за свега осам мјесеци износи чак 80 КМ и претекао је субвенцију од 60 КМ коју додјељује град. Најновију најаву поскупљења правдају растом цијена хране и да васпитачицама морају да подигну плате. Све разумијем, али са овим поскупљењем субвенције су обесмишљене - казала је ова мајка.

Додаје да се нада да ће градске власти приликом кројења буџета за наредну годину узети у обзир и поскупљења у приватним вртићима те повећати износ субвенције.

- У супротном ћу бити принуђена да испишем дјецу из вртића. На листи чекања смо за јавне вртиће, али тамо мјеста нема и не знам када ће уопште бити. За једно дијете у приватном вртићу дајем више новца мјесечно него неко у јавном за двоје. Ово је и проблем града, јер нема довољно јавних вртића, због чега смо принуђени да дјецу уписујемо у приватне - огорчена је ова мајка.

Из Градске управе за сада не откривају да ли ће мјесечни износ субвенције који родитељи добијају бити повећан у буџету за идућу годину.

- Град ће приликом планирања буџета за сљедећу годину и одређивања износа за ставку субвенција за боравак малишана у приватним вртићима свакако узети у обзир поскупљење - казали су за “Глас Српске” из Градске управе. Подсјетили су да има више ставки у буџету у вези са пронаталитетном политиком.

- Поред субвенционисања боравка дјеце у приватним предшколским установама, између осталог, додјељујемо стипендије ученицима и студентима, суфинансирамо трошкове вантјелесне оплодње, али и додјељујемо једнократну помоћ приликом рођења дјетета те ученицима основних школа од петог до деветог разреда обезбјеђујемо бесплатне уџбенике - навели су у Градској управи.

Друге општине

Родитељи који раде у Бањалуци, а имају пребивалиште у некој другој локалној заједници, према Правилнику о суфинансирању трошкова услуга боравка дјеце у приватним предшколским установама, не остварују право на субвенцију, јер је, како наводе у Градској управи, ова мјера осмишљена да би било помогнуто Бањалучанима.

- Нисмо у могућности, а ни обавезни да помажемо становницима осталих општина. По узору на Бањалуку суфинансирање трошкова боравка дјеце у приватним вртићима недавно су почели Лакташи и Приједор. Надамо се да ћемо и остале општине у Српској придружити овом тренду - кажу из града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана