Поскупљења отежавају рад јавних кухиња у граду: Хране све мање, расте број корисника

Јелена Танацковић
Поскупљења отежавају рад јавних кухиња у граду: Хране све мање, расте број корисника

БАЊАЛУКА - На врата јавних кухиња у граду куца све више корисника у потрази за оброком, а за то су највише заслужни глобална криза и поскупљење хране које се осјети у цијелом свијету.

Казали су ово за “Глас Српске” представници организација које се баве хуманитарним радом у Бањалуци. Наглашавају да се свакодневно боре да обезбиједе храну за све већи број гладних суграђана.

Предсједник Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић казао је за “Глас Српске” да у јавној кухињи “Оброк љубави”, која ради у склопу овог удружења, свакодневно припреме више од 700 оброка.

- Викендом припремамо и више од тог броја оброка. Недавни празници најбољи су показатељ стања у којем се налазимо. Народа је толико дошло да нисмо имали гдје да их све прихватимо. Спремили смо двије сале и све слободне просторије које су нам биле на располагању, али, нажалост, било је људи које смо морали да вратимо - казао је Субашић.

Истакао је да су донације остале на истом нивоу, али да се повећао број корисника који траже помоћ.

- Имали смо помоћ Владе Српске која нам је веома много значила, али проблем је што се то брзо потроши. Повећава се број људи који траже помоћ и ту настаје борба. Да није дошла донација Владе, не бисмо могли одговорити свим корисницима - рекао је Субашић.

Нагласио је да је због тренутне глобалне кризе припремање оброка постало све теже.

- Сваки дан долазе људи који траже помоћ. Цијене хљеба, уља и осталих важнијих животних намирница готово свакодневно скачу. Свакодневно правимо 700 оброка, што значи да нам треба око 300 векни хљеба. Викендом имамо око 1.100 оброка које достављамо. Трошкови су енормно порасли - казао је Субашић.

Додао је да је због општег поскупљења стопирана и градња првог социјалног предузећа у Рамићима, које би требало да се бави производњом хране, те прерадом текстила и намјештаја.

- Узети пластенике било би идеално, али немамо средстава за то. Стали смо с тим тренутно, окренули смо се воћу, да га његујемо како треба, јер смо засадили 700 садница - рекао је Субашић.

У јавној кухињи бањалучког Црвеног крста казали су да дневно припреме 440 оброка.

- Ситуација је веома тешка, порасле су цијене свих производа, а износ који добијамо остао је исти. Покушавамо се сналазити на разне начине, али сигурно је да дугорочно нећемо моћи да издржимо овако - рекла је секретар Градске организације Црвеног крста Жељкица Илић.

Прва помоћ

Градско такмичење у пружању прве помоћи, које организује Градска организација Црвеног крста, уз реалистички приказ повреда, стања и обољења, одржаће се данас у 12 часова у парку “Младен Стојановић”.

- Имамо пријављених 12 екипа из основних и средњих школа. Побједничке екипе ће ићи на регионално такмичење које ће се одржати у Челницу 21. маја - казали су из Црвеног крста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана