Поскупљења и кашњења обесмислила субвенције

Јасмина Салопек
Поскупљења и кашњења обесмислила субвенције

БАЊАЛУКА - Иако је у више наврата из Градске управе стигло обећање родитељима, чији малишани иду у приватне вртиће на подручју града, да ће субвенције за боравак малишана у тим установама бити повећане, то се још није десило нити се зна да ли доћи до тога.

Исплата ове помоћи каснила је за претходна два мјесеца, а из Градске управе су јуче казали да корисници новац могу очекивати до краја седмице.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да ће исплата субвенција бити до краја ове седмице.

- Нема никаквих финансијских препрека да субвенције за смјештај дјеце у приватним вртићима не буду исплаћене. Ријеч је о редовној динамици исплате. Први пут од вас чујем за то, није ме нико обавијестио да касни исплата - рекао је Кресојевић.

Он је раније за “Глас Српске” рекао да се у условима када се ради на пакету мјера штедње, због блокада Градске управе, повећање субвенција не може разматрати. Субвенције по дјетету износе 60 КМ, али је већина приватних вртића одмах по увођењу ове подршке, подигла цијене услуга.

Мајка двоје малишана, који иду у приватни вртић у насељу Ада, рекла је за “Глас Српске” да је у априлу прошле године, када је почела додјела субвенција, смјештај у приватним вртићима поскупио са 220 на 250 марака мјесечно, а да је од почетка ове године цијена отишла на 300 КМ по дјетету.

- Имали смо обећање да ће субвенција бити повећана са 60 на 80 КМ по дјетету од половине ове године, али од тога изгледа нема ништа. Све је остало само на обећањима - испричала нам је ова мајка, која није жељела да јој објавимо име. Мјесечно за боравак двоје дјеце у том вртићу, наводи она, мора да издвоји 520 КМ.

- За то морамо имати паре. Град је до јуна редовно исплаћивао субвенцију. Али посљедња два мјесеца исплата касни пола мјесеца. Добро нам дођу те паре, али бисмо вољели да се износ повећа због поскупљења смјештаја у вртићу - наводи ова мајка.

На конкурсу, који је објављен за пријем малишана у јавне предшколске установе, нема довољно мјеста за сву дјецу.

- Ништа друго ми није преостало него да папрено плаћам приватни вртић и чекам исплату субвенције - каже ова мајка.

Додаје да се нада да ће градске власти приликом кројења буџета узети у обзир и поскупљења, те повећати износ субвенције.

И други родитељи се жале на износ субвенција за боравак малишана у приватним предшколским установама на подручју града.

Жана М. чија дјеца такође иду у приватни вртић у насељу Нова варош рекла је за “Глас Српске” да су се надали да ће бити повећан износ субвенција, с обзиром на то да су трошкови живота све већи.

- Из медија смо крајем прошле године сазнали да ће субвенције за боравак дјеце у приватним вртићима расти. Тако су поручивали из града. Ми смо се надали да ће то бити и учињено, јер је осим цијена услуга у вртићима, у међувремену  све поскупјело. Међутим, од тада је прошло готово девет мјесеци, а до сада ништа није учињено - рекла је Жана.

Додаје да су уплате обично стизале половином мјесеца.

- Сада је скоро крај јула и јуче још није била уплата. Иако није довољан износ, опет нам добро дође субвенција - казала је ова мајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана