Поскоци се буде из зимског сна

Вања Жарковић, Данијела Стоканић
Поскоци се буде из зимског сна

БАЊАЛУКА - Неуобичајено топло вријеме за ово доба године измамило је змије из скровишта, а једна је виђена на Бањ брду, и то ни мање, ни више него поскок.

Током шетње у Рекреативној зони један суграђанин је “оком камере” ухватио необичног “пролазника”, а фотографију овог нимало омиљеног гмизавца је објавио на друштвеним мрежама. Ова информација забринула је љубитеље природе, али из Дома здравља Бањалука увјеравају да имају довољне количине серума против змијског отрова. Међутим, како напомињу, опреза никад доста.

- Располажемо довољном количином ампула серума “антивиперинум”. Од почетка године није било пријављених случајева уједа змија - истакли су из Дома здравља.

Уколико дође до уједа змије, како су навели, од изузетног је значаја пружање прве помоћи повријеђеном.

- Приликом пружања прве помоћи уједени екстремитет (најчешће мјесто уједа) се мора имобилисати, потребно је скинути прстен, наруквицу или неки други накит како оток не би довео до додатних компликација. Потом је неопходно пацијента што прије транспортовати у најближу здравствену установу - објаснили су из Дома здравља.

Додају да степен хитноће код уједа змије зависи од много аспеката.

- Неки од њих су мјесто уједа змије, односно да ли је то крвни суд или неки други дио, реакције организма уједене особе, врста змије и количина убризганог отрова и слично - истакли су из ове здравствене установе.

Приликом уједа преко зуба змија испушта отров који улази у крв жртве, након чега се јавља слабост, дрхтавица, вртоглавица, бљедило, убрзан пулс и отежано дисање. Стручњаци напомињу да се при пружању прве помоћи особи коју је угризла змија не препоручује исисавање отрова, стављање коцкица леда и слично. Према наводима љекара, на мјесту змијског уједа виде се двије мале убодне ране, иако је могуће да постоји и једна или само огреботина. Настаје црвени прстен, рана помодри и отекне. Нешто касније на том дијелу тијела јавља се обамрлост и оток лимфних чворова.

Љубитељка природе Десимирка Поповић каже да је необично да се змија усред фебруара пробуди из зимског сна.

- Блага зима обично поремети природне циклусе, што осјећају и животиње. Планинари и излетници би ових дана посебно требало да буду опрезни. Без обзира на то које је годишње доба, када смо у природи, треба да обратимо пажњу гдје стајемо. Неопходно је носити неку јачу обућу ако идемо кроз терен који је зарастао - рекла је Поповићева.

Ова дугогодишња планинарка каже да се осталих животиња не плаши, али да је веома опрезна и забринута када су у питању змије.

- При самој помисли на змију коса ми се диже увис - рекла је Поповићева.

У насељеним мјестима, како каже, битно је редовно одржавати и косити траву, јер змије у насеља долазе само у потрази за храном.

- Човјек није змији плијен да би га гањала. Змије које видимо у насељима нису отровне, чак су и корисне јер се хране глодарима. Ипак, страх је од свега јачи, па су људи углавном нервозни кад виде змију. Направе неки погрешан потез па их змија, бранећи се, може угристи - казала је ова пензионерка.

Европска љутица

Поскок је једна од најопаснијих европских љутица чији отров може бити смртоносан. Препознатљив је по рогу на носу, а распрострањен у јужној и југоисточној Европи, те у југозападној Азији.

Поскок живи на сунчаним и сувим стаништима каменитих и крашких подручја, у шумама и шикарама, живи и уз накупљену воду, нпр. уз потоке и бунаре. Може се пењати по ниском дрвећу. Активан је у рано прољеће, а у хибернацију прелази у касну јесен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана