Бањалучка ласта отвара “Љето на Врбасу”

Катарина Шапоња
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Биоскоп на отвореном, плес под звијездама, трка дајак чамаца, те скокови са Градског моста само су неки од догађаја који очекују посјетиоце традиционалне манифестације “Љето на Врбасу 2024”.

Ова манифестација обиљежава 71. годину постојања, а од 14. до 30. јула биће уприличено прегршт занимљивих активности, како спортских, тако и културно-забавног садржаја.

- “Љето на Врбасу” и ове године пружиће нам прилику да уживамо у разноврсним догађајима који обухватају спорт, културу и забаву за све генерације - саопштили су из Туристичке организације (ТО) Бањалуке. Портпаролка ТО Бранка Бранковић казала је да је ово једна од најстаријих манифестација у Бањалуци, а и шире.

- Манифестацију ћемо отворити 14. јула у 14 часова скоковима са Градског моста, а прије тога биће одржано такмичење у риболову - рекла је Бранковићева.

За најљепши скок или како је већ прихваћен термин “бањалучку или врбаску ласту”, како истиче, бориће се 21 млади заговорник адреналинског спорта, од којих је седам Бањалучана, док су остали такмичари су из региона. 

- У финале улази десет најбољих такмичара који ће скакати са висине од 12 метара на дубини од једва два и по метра ријеке Врбас, од чега се бирају три најљепша скока која ће бити награђена - казала је Бранковићева.

Предсједник клуба скакача “Бањалучка ласта” Игор Арсенић истакао је да су припреме за скок у склопу камп тренинга у организацији њиховог клуба већ завршене. 

- Камп је трајао шест дана, гдје смо у Бањалуци одрадили тренинг снаге, те скокове на ријеци Сутурлији, а након тога камп наставили у Мостару - рекао је Арсенић.

Како каже, поред скокова имали су и тренинге џуда, гимнастике, истезања, те експлозивних вјежби пливања.

- Надам се добрим резултатима, као и томе да ћу одбранити титулу прошлогодишњег побједника - истакао је он и додао да је до сада освојио четири златне титуле у Бањалуци. 

Један од посебних догађаја биће “Бањалука самер трејл” који организује АК “Алфа” те позивају све заинтересоване, без обзира на то да ли су почетници или врхунски спортисти, да им се придруже 17. јула на овој авантури.
- Трка је у Трапистима са почетком у 18 часова, а стаза дужине око 10 километара није јако захтјевна - истакли су организатори и додали да све учеснике на циљу чека дружење и закуска уз музику. 

Манифестација се завршава поклоном Туристичке организације свим грађанима и гостима, а то је акустично вече оплемењено наступима локалних музичких талентованих извођача.

Програм догађаја “Љета на Врбасу” заинтересовани могу пронаћи на сајту Туристичке организације Бањалуке, те на сајту Градске управе.

АВАНТУРИСТИЧКИ ТУРИЗАМ

Бранка Бранковић је казала да ове године у Бањалуци можемо чути различите језике, мађарски, њемачки, румунски, француски, те биљежимо велики скок броја ноћења кад су странци у питању. 

Како каже, Бањалука има шта да понуди, јер је град континенталног туризма чији су примарни фокуси манифестације, јер оне окупљају највише гостију.

- Бањалука је специфична по томе што у самом урбаном језгру града ријека Врбас нуди авантуристички адреналински туризам, а недалеко од Бањалуке, па све у неком кругу од 20 до 25 километара, постоји једна врста сеоског туризма односно руралне туристичке зоне - рекла је она.

Када су смјештајни капацитети у питању, истиче да незванични показатељи говоре да Бањалука може да смјести више од 50.000 људи, те је велики раст броја регистрација, односно легализације издавања стана на дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана