Посјета вјерским објектима у Бањaлуци

Г.С.
Посјета вјерским објектима у Бањaлуци

БАЊАЛУКА - Ученици трећих разреда Kатоличког школског центра из Бањалуке су у наставе Повијести религија посјетили су вјерске објекте у Бањалуци.

Том приликом су се упознали с важним обиљежјима сваке религије, те историјом  и унутрашњошћу молитвеног простора у Јеврејском културном центру, Ферхат-пашине џамије – Ферхадије (у корелацији с наставом Хрватског језика и књижевности), Храма Христа Спаситеља те жупне цркве Похода Бл. Дјевице Марије.

 

 

Историјске занимљивости и оно што сваку богомољу чини јединственом оставило је на ученике посебне утиске, а неке од њих и преносимо:

„Сматрам да је ово одлична врста часа, јер и на овај начин научимо много о културама других народа те се упознајемо с њиховом традицијом и начином мољења. Ово ми је било лијепо искуство и желио бих га поновити и у другим градовима које посјећујем." - каже Омар М.

Софија В, додаје да тип наставе у којој се обилазе вјерски објекти је битан, јер је много једноставније учити када смо физички присутни на одређеном мјесту.

 „Посјет ми се свидио, а ново искуство је увијек добродошло за отварање видика." – каже Марина П.а Елена Д. додаје "„Сматрам да су ови посјети важни за проширивање наших видика и спознају нечег новог о другим религијама. Оно што ме посебно дојмило је то што смо у сваком вјерском објекту добили одговоре на разна постављена питања."  

„Живимо у заједници различитих вјерских опредјељења, а кроз овај начин показујемо поштовање према свима, учимо једни о другима и на тај начин се зближавамо." - оцијењује Милица В. а Нина М наставља "У овим обиласцима највише ми се допало што смо имали прилику научити много ствари о другим религијама причајући с људима који су велики дио свог живота посветили тим религијама."

"Из ових обилазака схватила сам да се све религије заснивају на љубави и поштовању. Сматрам да је битно учити о различитим вјерама како би били у могућности бити још отворенији према људима других вјера, како би поштивали туђу вјеру, а своју још више његовали и вољели." – каже Ивона П.

Из Католичког школског центра су захвални свима који су их дочекали и  примили у својим вјерским објектима те на тај начин ученицима приближили  своју религију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана