Посебан режим рада у Служби за стоматолошку заштиту на Поликлиници: На преглед само уз тријажу и наручивање

Александар Стојановић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Сви становници старији од 18 година којима треба стоматолошка здравствена заштита помоћ могу да потраже у Служби за стоматолошку заштиту на Поликлиници, а за дјецу до 18 година ове услуге обезбијеђене су у школским стоматолошким амбулантама.

Из бањалучког Дома здравља казали су за “Глас Српске” да је на снази посебан режим рада у амбулантама, који се односи на тријажу и заказивање пацијената телефонским путем.

- То подразумијева да би пацијенти требало да долазе у заказаним терминима, са заштитном маском и попуњеним епидемиолошким упитником, што је показатељ да пацијент нема знакове инфекције и да није био у контакту са зараженом особом - истакли су из Дома здравља и додали да пацијенти, у зависности у којој амбуланти желе обавити преглед, могу број за заказивање термина пронаћи на интернет страници Дома здравља.

Због актуелне епидемиолошке ситуације дошло је и до реорганизације посла па је рад организован у једној и двије смјене.

- Школске амбуланте у основним школама “Иво Андрић”, “Бранко Радичевић” и “Георги Стојков Раковски” раде у двије смјене, а амбуланте у осталим школама раде само прву смјену. То обухвата амбуланте у основним школама “Борисав Станковић”, “Јован Јовановић Змај”, “Свети Сава” и “Десанка Максимовић” - поручили су из Дома здравља.

Једина школска амбуланта која тренутно не ради је она у Основној школи “Вук Караџић”, а дјеца која припадају овој амбуланти стоматолошке услуге могу да добију у ОШ “Бранко Радичевић”.

- Дакле, и поред реорганизованог режима рада, у Служби за стоматолошку здравствену заштиту сви пацијенти, без обзира на старосну доб, могу доћи и добити потребну услугу. Пацијенти са хитним стоматолошким стањима ће бити примљени одмах, а за остале услуге се потребно заказати телефоном - рекли су из Дома здравља.

Отварање стоматолошких амбуланти након периода кад су радиле само за хитне случајеве поздравили су и Бањалучани, који током ванредног стања нису могли да оду зубару.

- У априлу сам имала јаку зубобољу и била ми је потребна интервенција стоматолога. Добила сам привремену услугу, а одмах по отварању амбуланти посјетила сам зубара - казала је мјештанка Старчевице Данијела Јанковић.

 Смањен капацитет

Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације од 22. јуна домови здравља у Српској повећали су обим рада на 75 одсто капацитета приликом пружања специјалистичких здравствених услуга. Овом одлуком домови здравља су рад организовали тако да је обавезан режим наручивања, обавезно коришћење маски за пацијенте и строго поштовање епидемиолошких мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана