Посао не пита да ли је жега или леде прсти

Јасмина Салопек
Посао не пита да ли је жега или леде прсти

БАЊАЛУКА - Док већина грађана спас од врућине тражи у дубокој хладовини, на базенима или расхлађеним просторијама, радници на отвореном принуђени су да и по највећим жегама зарађују своју кору хљеба.

Свако јутро десетине уличних продаваца доноси робу и излаже на штандовима у неколико улица у центру града. Сви кажу да се чувају колико могу, али истичу да посао не пита да ли је врућина или леде прсти.

Како је радити на високим температурама најбоље зна продавац књига који нам је открио да је продаја слаба током дана, јер на улицу не излази нико ко не мора.

- Ујутро дођем прије врућине да заузмем добро мјесто колико-толико у хладу. Пијем много воде да се освјежим јер ипак сам ја у годинама, а кад упекне није лако сједити и чекати хоће ли ико наићи и нешто пазарити - прича Душан који задњих пет година у близини Народног позоришта продаје књиге, маркице, кованице и многе друге занимљиве предмете и сувенире.

Према његовим ријечима најљепше му је када његов штанд посјете дјеца и омладина са којима поприча и нашали се да му брже вријеме прође.

- Када дођете радити не мислите много о врућини. Дружите се са људима. Увијек наиђе неко познат, дјеца трчкарају, купци свраћају, разгледају и прође некако дан - каже Душан.

Спас од врућина најтеже проналазе радници који на грађевинама остају док год се види.

- Било би добро да имамо двократно радно вријеме. Овако смо стално на зградама, лим око нас, па грије и одозго и одоздо - прича један радник који је желио да остане анониман. Истиче да је најтеже од 14 до 17 часова и да би тада добродошла пауза, али у том случају посао трпи и пробијају рокове.

Са њим се слаже и Милорад који у близини градске пијаце “Тржница” на импровизованој тезги продаје играчке.

- Срећом радим за себе па имам слободу да одредим до колико сати ћу радити. Обично је то од осам до 14 часова, а некада останем и дуже. Нико вас не пита како живите, морате се сами сналазити за комад хљеба - прича Милорад док брише зној са чела.

Није лако ни продавцима на пијаци којима на великим врућинама брзо пропада воће и поврће.

- Иако су тезге у хладу, лим кад се угрије није лако. Ово је до сада најтоплије љето, а купаца је све мање, што због беспарице, што због врућине. Обично ујутру купе најосновније, а послије је полупразно - каже жена која спас тражи у хладном освјежењу.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење за цијелу седмицу јер се очекује претежно сунчано и вруће вријеме, за викенд и око 40 степени Целзијуса.

- Према тренутним прогнозама освјежење се очекује почетком наредне седмице - навели су из овог Завода.

Апел

Из Одсјека за послове цивилне заштите позвали су грађане на додатни опрез због најављених високих температура.

- Изузетно високе температуре могу озбиљно угрозити здравље људе, те апелујемо на грађане да избјегавају дуг и непотребан боравак на сунцу, носе лаганију одјећу и обућу и узимају довољне количине течности како би се заштитили од сунчанице и топлотног удара - навели су из Цивилне заштите и апеловали на пословну заједницу да заштите раднике који раде на отвореном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана