Посао и лакше кретање недосањани сан особа са инвалидитетом

Александра Тодоровић
Посао и лакше кретање недосањани сан особа са инвалидитетом

БАЊАЛУКА - Особе са инвалидитетом сусрећу се свакодневно са многобројним проблемима, а међу најизраженијим су немогућност запослења и тешко доступни и неприлагођени прилази јавним институцијама и установама.

Речено је то јуче на радионици под називом “Грађанско учешће у доношењу одлука на локалном нивоу”, коју је организовала Организација ампутираца УДАС. У радионици су учествовали представници организација особа са инвалидитетом, који су укључени у спровођење Акционог плана за унапређење положаја особа са инвалидитетом 2020-2026. године.

Оперативни менаџер УДАС-а Гордана Шекарић казала је да је циљ радионице да размијене информације о проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у појединим областима те да сачине извјештај који ће доставити Градској управи.

- Кључно је да буде обезбијеђено запошљавање особа са инвалидитетом те побољшана услуга персоналне асистенције, приступачност информацијама у вези са гестовним језиком, као и особама са оштећењем вида - објаснила је Шекарићева.

Истакла је да би и услуге здравствене и социјалне заштите требало да буду прилагођене овој категорији становништва.

- Потребно је не само да буде обезбијеђен физички прилагођен улаз у здравствену установу, већ и да систем услуга буде доступнији те да здравствено особље буде на адекватан начин обучено - нагласила је Шекарићева.

Представник Удружења дистрофичара РС Радован Ристић рекао је да проблем представљају рампе које би требало да буду саниране, јер нису употребљиве због косина или оштрих ивичњака.

- Обећано нам је да ће бити урађено 50 рампи на подручју града, од којих је урађена само једна код Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, али је проблем са архитектонским баријерама код јавних установа и даље присутан - каже Ристић. Нагласио је да многи јавни превозници на подручју града имају нископодне аутобусе, али их особе са инвалидитетом мало користе због неприступачног прилаза те да се више ослањају на ауто-такси.

Ортопедска помагала

УДАС је у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Српске омогућио да ратни војни инвалиди и параплегичари добију ортопедска помагала.

- Ова погодност им је омогућила поједностављену процедуру, а самим тим и да квалитет ортопедских помагала буде пуно бољи те да сами изаберу ортопедску радњу - рекла је Гордана Шекарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана