Породици Шишарица из Барловаца потребна помоћ хуманих људи: Живот међу оронулим зидовима и разбијеним прозорима ФОТО

Јана Кезић
Породици Шишарица из Барловаца потребна помоћ хуманих људи: Живот међу оронулим зидовима и разбијеним прозорима ФОТО

БАЊАЛУКА - Иако су мали и још не схватају животне проблеме и недаће, Урош и Немања Шишарица, који дјетињство проводе у неусловној, рушевној и туђој кући, као и сва дјеца маштају о малој собици пуној играчака, а њихови родитељи само о властитом крову над главом и основним условима за живот достојан човјека.

Ова четворочлана породица из Барловаца живи у напуштеној и трошној кући без воде, а сами не могу обезбиједити бољу будућност због чега им је потребна помоћ хуманих људи.

Наиме, Слободанка и њен супруг Миле са синчићима бораве у туђој кући од свега 234 КМ помоћи и онога што супруг Миле повремено заради, радећи на дневницу тешке физичке послове.

Кров куће је оштећен, зидови попуцали, намјештај стар и оронуо, а скоро сви прозори су разбијени, па су по њима полијепили картоне.

Предсједник Удружења грађана “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић за “Глас Српске” каже да је ово још једна тешка прича која је оставила тежак утисак на чланове њиховог тима који Шишарицама носе храну.

- Помажемо им већ дуже вријеме јер су корисници наше јавне кухиње, али и то је мало. Другари који им одвозе храну инсистирали су да их посјетимо, јер живе у катастрофалним условима. Због веома лоше ситуације покушавамо да покренемо акцију да им се купи кућа - рекао је Субашић.

С обзиром на то да је ријеч о породици са села, каже Субашић, најбоље рјешење би била куповина неке сеоске куће са окућницом да би могли да засаде башту или држе нешто од стоке, од чега би могли да живе.

- Тражићу помоћ од локалне и републичке власти, али и свих хуманих људи. Када би свако издвојио мало од своје плате, могли бисмо купити кућу овој породици - рекао је Субашић.

Ова породица свакодневно од комшија доноси воду за све своје потребе.

- Једна жена нам се јавила са жељом да им уведе воду, али то није рјешење, јер је кућа туђа и неусловна - казао је Субашић.

Осим тога, добри људи су им донијели нешто намјештаја, али га немају гдје ставити јер је кућа у рушевном стању.

- Један свештеник им је донио намјештај, али ни то нема сврхе јер га немају гдје унијети, све се урушава, а иде зима. Да не причам о томе да им је свакодневно потребна храна - рекао је Субашић и позвао грађене да им донирају храну, али и фирме да се укључе и помогну куповину куће.

Слободанка која је избјегла са Купреса, а супруг Миле из Хрватске кажу да не виде крај својим мукама, али тако не сматрају у Удружењу “Мозаик пријатељства” који вјерују да ће уз помоћ хуманих људи и овај пут успјети да олакшају тмурну свакодневицу, али и трајно ријеше стамбено питање ове породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана