Пораст броја пацијената са акутним респираторним инфекцијама

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У амбулантама породичне медицине Дома здравља Бањалука евидентан је пораст броја пацијената обољелих од акутних респираторних инфекција, рекла је Срни начелник Службе породичне медицине Косана Станетић.

Станетићева је навела да је у већини случајева ријеч о вирусним инфекцијама, али да се на прегледе јављају и пацијенти са бактеријским инфекцијама.

"Симптоми и клиничка слика обољелих зависе од врсте инфекције, као и дијагнозе - фарингитис, синуситис, ринитис, ларингитис, бронхитис, отитис", навела је Станетићева.

Она је додала да се пацијенти најчешће јављају на прегледе због повишене тјелесне температуре, болова у ждријелу, кашља, цурења носа, главобоље, опште слабости и малаксалости.

"У случају наведених симптома, треба се јавити породичном љекару ради прегледа и, према потреби, додатне дијагностичке процедуре", рекла је Станетићева.

Станетићева је истакла да се свим обољелим од респираторних инфекција, али и осталим грађанима превентивно препоручују мјере за јачање имунитета - довољно одмора и сна, унос оптималне количине течности, исхрана богата витаминима, минералима и антиоксидансима, боравак на свјежем ваздуху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана