Понуђене четири опције за Топлану

Весна Поповић
Понуђене четири опције за Топлану

Делегација Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) представила је у петак у Градској управи неколико модела техничког и финансијског реструктурисања "Топлане", а на градским властима је да одлуче да ли ће неки и да прихвате.

Ово је по завршетку састанка саопштено из Градске управе, али нису изношени детаљи о томе какви су приједлози и шта су подразумијевали. "Глас Српске" сазнаје да су понуђена четири модела реструктурисања "Топлане".

- Понуђена су техничка рјешења за модернизацију система даљинског гријања. То прије свега подразумијева промјену енергента, односно прелазак са мазута на биомасу, односно дрвну сјечку - рекли су у Градској управи.

Додали су да је, поред техничког, разговарано и о финансијском аспекту, односно новцу који би био потребан за спровођење могућих мјера реструктурисања "Топлане".

- Ради се о веома захтјевном и компликованом процесу. У њему мора бити обједињено реструктурисање постојећих обавеза "Топлане", адекватно техничко рјешење и на крају крајева да одабрани модел буде финансијски самоодржив - речено је у Градској управи.

Нагласили су да ће разговори бити настављени након прибављања додатних информација, које би требало да понуде комплетну слику о одабраном моделу модернизације.

Градоначелник Игор Радојичић, који је предводио делегацију града на састанку у петак, у више наврата је наглашавао да до краја овог мјесеца мора бити донесена коначна одлука о даљој судбини "Топлане".

- Рјешење питања градског гријања је једно до наших стратешких опредјељења. Упркос бројним потешкоћама, наш циљ је да "Топлану" поставимо на здраве ноге - истицао је и раније Радојичић.

Представници града, "Топлане" и ЕБРД-а у БиХ потписали су у августу мандатно писмо о финансијском реструктурисању и модернизацији гријања у граду.

Ријеч је о кредиту од 15 милиона евра уз веома повољне услове, који би био искоришћен за набавку нових котлова на биомасу који би били инсталисани у "Топлани", те за рефинансирање постојећих обавеза.

Расподјела

Кредит ЕБРД-а би требало да буде реализован у двије транше од десет и пет милиона евра, са роком отплате од 15 година, уз грејс период до три године и каматну стопу од један одсто. Прва транша кредита од десет милиона евра била би намијењена за набавку нових котлова на биомасу који би били инсталисани у "Топлани", док би пет милиона било намијењено за рефинансирање постојећих обавеза "Топлане".

Градски дуг

Рефинансирање дуга и планови за ослобађање дијела буџета  подизањем кредита под повољнијим условима била је у петак тема састанка делегације града и банкара. Градоначелник Игор Радојичић изјавио је да ће почетком 2017. бити расписан међународни тендер за кредитирање на којем могу учествовати банке са сједиштем у Бањалуци. 

- Основни разлог за његово расписивање је то што је у међувремену дошло до пада камата на банкарском тржишту.  Град би смањењем рата постојећих задужења ослободио значајна средства у буџету - објаснио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана