Помоћ само за најугроженија домаћинства

Сара Бојанић
Помоћ само за најугроженија домаћинства

БАЊАЛУКА - Градска управа расписала је јавни позив за додјелу једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце. Позив је отворен до 27. априла, а како је предвиђено, једна породица може добити највише 5.000 КМ.

Из Градске управе су саопштили да су услови за остваривање ове једнократне новчане помоћи за сваку породицу да има пребивалиште на територији града, стамбену јединицу или земљиште на којем се она налази у свом власништву те да је корисник права Центра за социјални рад.

- Висина и број одобрене једнократне новчане помоћи зависи од планираних и расположивих средстава у буџету града за ову намјену. Све пристигле пријаве разматраће комисија за додјелу једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце - нагласили су из Градске управе.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” Јован Радовановић казао је за “Глас Српске” да је ова помоћ од великог значаја за ове породице.

- Још 2009. године направили смо базу података у којој је дефинисано колико породица је потребно обухватити пројектом. Ова финансијска помоћ много значи за стварање бољих услова за живот наших породица - казао је Радовановић.

Међутим Радовановић истиче да, иако значајна, ова подршка није довољна породицама са четворо и више дјеце да ријеше стамбено питање, јер се углавном ради о незапосленим лицима. Навео је да тренутно у удружењу има више од 200 породица којима је потребна финансијска помоћ за стамбено збрињавање.

- Проблематичан је и услов по којем ово право могу да остваре само породице које су на списку Центра за социјални рад. То значи да родитељи који су радно способни не могу да добију потврду из Центра за социјални рад. Много је оних који су радно способни, а без посла и примања, тако да ће они остати без ове врсте помоћи - нагласио је Радовановић.

Како је рекао, раније су појединачни износи за стамбено збрињавање били нижи.

- Када је покренута ова иницијатива једна породица је могла добити око 1.000 до 2.000 КМ, јер је циљ био да што више породица добије помоћ. Тражили смо да се појединачни износ повећа. Због вртоглавих поскупљења сада ни 5.000 КМ није неки новац - рекао је Радовановић.

Пријаве

Пријаве на јавни позив потребно је предати Одјељењу друштвене дјелатности путем Пријемне канцеларије Градске управе, број 16 или поштом.

- Све информације у вези са јавним позивом могу се добити путем телефона 051/244-444 локал 756 или директно, у канцеларији број 26 - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана