Помен за убијена 52 ученика у Шарговцу: Они никоме ништа нису скривили

J.T.
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У Шарговцу је обиљежено 80 година од страдања 52 ученика Основне школе "Ђура Јакшић" које су звјерски убиле усташе током Другог свјетског рата.

Служењем парастоса и историјским часом ученици Основне школе "Ђура Јакшић" подсјетили су на страдање ђака у усташком покољу 1942. године.

Градоначелник Драшко Станивуковић је  рекао да је питање да ли се након 80 година народ довољно сјећа свих страхота које је преживио.

- Данас се сјећамо 52 убијена ученика. Кључна је култура сјећања, јер заједничка култура сјећања једног народа ствара идентитет - истакао је Станивуковић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је стравичан злочин у којем су усташе током Другог свјетског рата звјерски убиле 52 ученика бањалучке Основне школе "Ђура Јакшић" у Шарговцу и да будућа покољења то не смију да забораве. Додала је да је битно да се истина о том злочину преноси кроз генерације и сталне едукације.

- На симболичан начин обиљежавамо страдање ученика, који никоме ништа нису скривили. Школа на аутентичан начин са својим ученицима проводи културу сјећања, кроз одређене програме и на данашњи дан и током наставне године. Наши ученици су будућност РС и не смију никада да забораве злочине и страдања- нагласила је Тривићева.

Директор Основне школе "Ђура Јакшић" Дарко Томић истакао је да се током цијеле године и наставнпг процеса и у осталим школама прича о овом страшном догађају.

- Ми довољно говоримо о овом злочину и мислим да не постоји ниједан ученик ове школе да не зна за овај злочин. За ових 10 година сматрам да смо много тога урадили - рекао је Томић.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин убиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана