Помама за становима на дан у Бањалуци не јењава

 Јована Ивановић
Помама за становима на дан у Бањалуци не јењава

БАЊАЛУКА - Власници станова на дан задовољно трљају руке, јер је празнична чаролија намамила рекордан број туриста у град на Врбасу, а многи од њих су овај смјештај букирали већ у новембру.

Према ријечима власника некретнина, кревет више се тражио за новогодишњу ноћ, а заинтересованост гостију не мањка ни за дочек Православне нове године.

- Бројни туристи из региона и дијаспоре запосјели су скоро све смјештајне капацитете у граду. Изнајмљивање стана на дан популарно је и међу суграђанима, а највише су заинтересовани тинејџери и омладина која се ту спрема за провод - казао је бањалучки станодавац.

Истог мишљења је и власник стана на дан, који није желио да му објавимо име, а који је казао да је ова врста дјелатности током новогодишњих и божићних празника најисплативија и да се најчешће станови рентирају на један дан.

- Станове неријетко издајем и на само неколико часова, јер често контактирам и са онима који желе приватност и да у апартману проведу дневни одмор или једну ноћ - казао је овај закуподавац.

Како каже, цијене луксузнијих апартмана су од стотину марака за ноћ, а најтраженији су станови у центру града, Новој Вароши и на Старчевици.

- У односу на претходне године потражња је порасла, а у граду се нуде и апартмани у којима је за ноћење требало издвојити 200 КМ - рекао је овај власник некретнине.

Да капацитет смјештаја и близина центра диктирају цијене, потврдио је други власник стана на дан који каже да су најтраженији смјештаји чији најам кошта од 40 до 70 КМ за ноћ.

- На располагању су гарсоњере, трособни станови, те и апартмани са ђакузијем, који су најскупљи. Близина центра града и добра опремљеност само су неки од услова за које се распитују заинтересовани - казао је овај станодавац.

Власница апартмана истиче да је већина најбољих станова на дан била је резервисана већ крајем новембра или почетком децембра.

Бранка Бранковић, портпарол Туристичке организације, казала је да су за вријеме празника били букирани и хотели.

- Домаћинска кућа, која је отворена прије мјесец дана, букирана је по отварању, а гости не крију одушевљење туристичком понудом града у току новогодишњих празника - казала је Бранковићева.

Рекордна година

Да је Бањалука све популарнија туристичка дестинација потврђује податак према којем је у претходних 12 мјесеци овај град посјетило више од 130.000 туриста, што је значајно више него у 2019. години која се сматра круном по броју туристичких посјета. Потврдили су ово из Туристичке агенције града.

- У односу на 2021. годину, када је град посјетило свега 76.000 туриста, 2022. година биће рекордна по броју посјета јер је у највећем граду Српске до сада преноћило 131.676 туриста - казала је Бранка Бранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана