Положени вијенци на споменике палих бораца

Срна
Положени вијенци на споменике палих бораца

БАЊАЛУКА- Полагањем вијенаца код Спомен-обиљежја палим борцима Другог свјетског рата данас је, поводом Дана града Бањалука, почаст херојима који су борећи се за слободу своје животе уградили у темеље Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је положио вијенце у име града са предсједником Скупштине Љубом Нинковићем, рекао је да је Бањалука дала огроман допринос у борби против фашизма.

Станивуковић је истакао да Бањалука слави слободу, али да је чињеница да је ту слободу требало потврђивати много пута, у много битака и изазова.

"И данас када славимо извојевану слободу прије 78 година или 30 година послије Одбрамбено-отаџбинског рата морамо да бранимо наш суверенитет, право да одлучујемо и да се питамо што је суштина нашег духа и сентимента нашег народа", навео је он.

Станивуковић је истакао да су ријечи српски народ и слобода, Бањалука и слобода синоними и да ће тако бити и у будућности, те да имају дужност да на свим важним споменицима положе вијенце у знај сјећања.

"Нека нам је срећан Дан града, нека се Бањалука развија и напредује, али да никад не заборавимо наше коријене. То је наш завјет и дужност, тако смо радили у прошлости, тако радимо данас, а радићемо и у будућности", навео је Станивуковић.

Нинковић је рекао новинарима да су данас положени вијенци с циљем да се ода почаст и захвали онима који су прије 78 година дали своје животе за слободу, али и прилика да захвале свима који су преживјели гнусне злочине и данас омогућили слободу у Бањалуци.

"Ово је прилика да у миру причамо о ономе што се десило и да кажемо свима да никада нећемо заборивити било какву жртву наших предака, невезано само за ово што се десило прије скоро 80 година", рекао је Нинковић, и свим Бањалучанима честитао Дан града.

Предсједник Борачке организације града Бањалуке Горан Рогић рекао је да окупљање на овим мјестима буди успомене на јуначка дјела најбољих синова који су, не само у посљедњем рату него и многим другим, дали своје животе за одбрану части и достојанства српског народа на овим просторима.

"Тако је било 1941. године када је наш голоруки народ устао против много јачег непријатеље и захваљујући својој вољи и патриотизму довели су наш народ до слободе 1945. године. Нажалост, десило и 1991. године када смо ми припадници Војске Републике Српске морали да бранимо нашу Републику", навео је Рогић, истичући да треба праштати, али не и заборављати.

У оквиру активности поводом обиљежавања Дана града, представници Градске управе положили су данас вијенце и код Спомен-обиљежја жртвама Велеиздајничког процеса и Споменика палим борцима Војске Републике Српске на гробљу "Свети Пантелија", Споменик палим Крајишницима на Бањ брду и на Споменик "12 беба".

Представници градске администрације положили су вијенце на Спомен-костурницу на Новом гробљу и на Споменик "Топола ужаса" у центру града, гдје су вијенце положили и представници Градског удружења бивших логораша Другог свјетског рата и њихових потомака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана