Положени вијенци на споменик бану Милосављевићу

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- На споменик бану Милосављевићу у Бањалуци данас су положени вијенци и цвијеће у оквиру обиљежавања 105 година од уласка српске војске у овај град 1918. године.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили предсједник Нароне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и савјетник предсједника Српске Марко Ромић.

У име Владе Србије вијенац је положио изасланик министра за рада, запошљавање, социјална и борачка питања Дејан Антић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић и посланик у Скупштини Србије.

Цвијеће су положиле делегација Народне скуштине Српске, посланици у Парламентарној скупштини БиХ, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

На споменик су цвијеће положили и представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, Удружења грађана "Ветерани Републике Српске", Организације старјешина Војске Републике Српске и Удружења ампутираца "Удас".

Цвијеће су положили и представници Удружења жртава рата Републике Српске, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата и Савеза удружења бораца НОР-а, те представници градских и општинских невладиних организација.

Претходно је служен парастос у Храму Христа Спаситеља за све страдале српске и црногорске војнике и цивиле у Првом свјетском рату.

Обиљежавање је настављено умјетничким програмом.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

Обиљежавање 105 година од уласка српске војске у Бањалуку организују одбори влада Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана