Положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим борцима

Срна
Положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим борцима

БАЊАЛУКА - Делегације градске Борачке организације и Града Бањалука положиле су данас вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дана Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Борачке организације града Бањалука Горан Рогић истакао је да су припадници Војске Републике Српске дали огроман допринос одбрани Српске, те да је на том путу више од 23.000 бораца уградило животе у њене темеље.

“На овај начин желимо да покажемо да они само физички нису са нама, али су увијек у нашим мислима”, рекао је Рогић новинарима у Бањалуци.

Говорећи о изградњи спомен-обиљежја погинулим борцима, он је нагласио да ће Борачка организација града Бањалука захтијевати да учествује у одабиру идејног рјешења споменика.

Он је навео да је било планирано да се у Бањалуци изгради и градско и централно спомен-обиљежје погинулим српским борцима, али да се од тога одустало.

Шеф протокола градоначелника Бањалуке Саша Чекрлија рекао је да је ово дан сјећања на све припаднике Војске Републике Српске који су били први у рату.

“Сјећамо се свих оних који су положили животе да бисмо данас овдје живјели и опстали. И даље остаје обавеза према бројним борачким категоријама - стамбеног збрињавања породица погинулих и умрлих бораца, здравствене заштите, школовања потомака и друге обавезе за које град Бањалука има слуха”, навео је Чекрлија.

Он наводи да су отворена бројна питања у вези са изградњом централног спомен-обиљежја и градског обиљежја, додајући да је Град већ упутио одређене иницијативе Градској борачкој организацији и ресорном министарству.

“Сигурно је да је могуће већ у наредном периоду наћи заједничко рјешење да имамо спомен-обиљежје какво борци заслужују”, рекао је Чекрлија.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације града Бањалука Гостимир Радуловић честитао је Дан бораца свим припадницима Војске Републике Српске и изразио наду да ће у наредном периоду бити побољшан положај свих демобилисаних бораца.

Он је поручио да не смију да буду заборављени лик и дјела погинулих бораца.

Данашње обиљежавање протекло је уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана