Положен камен-темељац за изградњу основне школе у Ади: Први ђаци у клупама од наредне године

Сара Бојанић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА- Мје­шта­ни на­се­ља Ада ко­нач­но ће до­би­ти основ­ну шко­лу, а данас је по­ста­вљен ка­мен-те­ме­љац за из­град­њу овог објек­та, ко­ји би пр­ве ђа­ке тре­ба­ло да при­ми од школ­ске 2023/2024. го­ди­не.

Како је најављено, петоразредна школа биће подручно одјељење Основне школе "Вук Стефановић Караџић", што ће значајно олакшати школовање малишанима из овог и околних насеља. Објекат је пројектован за 300 ученика, са десет учионица, фискултурном салом са пратећим просторијама и игралиштем у дворишту око којег ће бити изграђене трибине.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић казала је да је претходних година било мноштво иницијатива за изградњу школе на овој локацији, с обзиром на то да су дјеца из Аде углавном наставу похађала у школама на Старчевици и у Борику. Према њеним ријечима, изградња школе у Ади, у чијој близини се гради велики број стамбених блокова, један је од капиталних пројеката у граду.

- Министарство је испратило све припреме за почетак градње овог пројекта и у наредној години имаћемо прве ђаке у овој школи. У сарадњи са градом радимо и на припреми за изградњу нове школе у насељу Паприковац - поручила је Тривићева.

Градоначелник Драшко Станивуковић подсјетио је да у Бањалуци посљедњих 20 година није изграђена ниједна школа.

- Изградња ове школе биће од великог значаја за становнике Аде, чија дјеца похађају основне школе у околним насељима - рекао је Станивуковић.

Додао је да су из буџета града да 2022. годину издвојена знатна средства за образовање.

- Ово је један од вреднијих и значајнијих пројеката у овој години. Уз подршку Србије и Министарства просвјете и културе Српске приступамо реализацији овог пројекта, вриједног шест милиона КМ. Град је обезбиједио новац за рјешавање имовинско-правних односа - појаснио је Станивуковић. 

Поручио је да ће изградња ове школа допринијети развоју образовања као једном од главних стубова друштва.

- Осим школе у Ади, до краја године, на 30 година постојања Републике Српске, почињемо градити и школу на Паприковцу - најавио је градоначелник.

Како је истакао, за будућу школу на Паприковцу град је прикупио све сагласности да уз пројекат који ће ресорно министарство завршити и средстава која ће Влада Српске обезбиједити, до краја године почну радови.


РАДОВИ

Градоначелник је рекао да је град издвојио милион КМ за различите радове у школама на подручју града и то у Врбањи, Новоселији, Бронзаном Мајдану, Первану, Лазареву и другим насељима.

- Почињемо и градњу десет дјечијих игралишта. Рјешавамо вишедеценијске проблеме у граду - казао је Драшко Станивуковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана