Половина младих заинтересована за одлазак

Срна
Половина младих заинтересована за одлазак

БАЊАЛУКА - Незапосленост младих у БиХ досегла је готово 40 одсто, а истраживања су показала да је немогућност проналаска посла главни разлог њиховог константног исељавања.

Према часопису “Економист” БиХ је на врху листе с највећим одливом мозгова, а забрињавајући је и податак да је за одлазак из ње заинтересовано чак 51,3 одсто младих. Стопа незапослености младих у БиХ је чак четири пута већа него у земљама Европске уније.

Бројни су разлози за то, а неки од њих се крију у чињеници да је земља била суочена с не баш успјешним процесом економске транзиције. Ту је и питање неодговарајућег образовног система који није модернизован, али и ниска примања, наводи “Економист”.

Такође подаци указују и на то да су најчешћи разлози одласка нестабилна политичка ситуација те увјерење у већу могућност успјеха, а нема ни јединствене стратегије која би прецизирала приоритете за побољшање животних услова младих да би их БиХ задржала.

Подаци Агенције за статистику БиХ показују да је стопа незапослености младих 38,3 одсто. Прије пандемије стопа незапослености имала је константан и стабилан тренд опадања.

Институт за развој младих КУЛТ урадио је истраживање о положају младих у БиХ, а подаци до којих су дошли показују да омладина сматра да би приоритети власти у БиХ наредних пет година требало да буду запошљавање и образовање.

Забрињава и чињеница да је 40 одсто младих људи које је обухватило истраживање истакло да је у посљедњих седам година члан њихове уже породице напустио БиХ те да се одласци најчешће дешавају у ванградским срединама. Међу бројним подацима истраживања је и онај да више од 65 одсто младих живи у домаћинствима с родитељима, а 44,7 одсто њих не може допринијети кућном буџету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана