Пољопривредна школа вриједна дивљења

Ј. Са.
Пољопривредна школа вриједна дивљења

БАЊАЛУКА - Свечаном академијом, која је јуче уприличена у Банском двору, Пољопривредна школа Бањалука прославила је 100 година од оснивања.

- Сви смо поносни због тога и захвални свим овим људима који су данас са нама. Прошла је многе године и изазове у овом вијеку постојања, али надамо се да ће у будућности бити много лакше и много више ученика у нашим просторијама - истакао је директор школе Бојан Бакал.

Један од бивших ученика Пољопривредне школе је и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да се ова школа може похвалити јединственим наставно-образовним процесом који је издржао све изазове времена и тешке ситуације. Додик је нагласио да ова образовна установа није престајала да ради ни у ратним условима те да је увијек била организована у форми интерната.

- Важно је да у Бањалуци постоји нешто што траје 100 година. Пољопривредна школа је дала много стручњака који су постали водећи људи у свом занату. Био сам ученик ове школе, мада се нисам задржао у тој дјелатности. У сваком случају то сматрам добрим основом за све оно што сам касније постигао у животу - рекао је Додик којем је уручена повеља за несебичан допринос развоју Пољопривредне школе.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић честитала је свим просвјетарима који су кроз генерације школовали младе људе да би стекли знања. Градоначелник Драшко Станивуковић је подсјетио да је ова школа основана давне 1923. на вртовима и њивама тадашње Царске баште.

- Пољопривредна школа и данас, читав вијек послије, живи као једна од најзначајнијих школа у нашем граду и вриједна је дивљења - поручио је он.

Академији је, између осталих, присуствовао и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана