Полицијска управа Бањалука: У новембру ријешено 94,6 одсто кривичних дјела

Срна
Полицијска управа Бањалука: У новембру ријешено 94,6 одсто кривичних дјела

БАЊАЛУКА - На подручју Полицијске управе Бањалука у новембру је евидентирано 147 кривичних дјела, од чега је ријешено 141 кривично дјело или 94,6 одсто, а стање безбједности на подручју ове управе оцијењено је задовољавајуће, речено је на данашњој конференцији за новинаре представника Управе.

Начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић рекао је да је у новембру евидентирано 3,9 одсто мање кривичних дјела у односу на упоредни период 2022. године, када су евидентирана 153 кривична дјела.

"По непознатом извршиоцу расвијетљено је 46 кривичних дјела или 85,2 одсто, а евидентно је смањење имовинских кривичних дјела за 30,1 одсто у односу на упоредни период", рекао је Вукелић.

Вукелић је напоменуо да је евидентирано 58 кривичних дјела из области имовинског криминалитета, док су у истом периоду лани евидентирана 83 кривична дјела.

"Смањење је највеће код кривичног дјела тешка крађа, гдје је евидентно смањење од 47,6 одсто, односно ове године је евидентирано 11 тешких крађа, док је лани евидентирана 21", рекао је Вукелић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић рекао је да је у области злоупотребе дроге откривено седам кривичних дјела, гдје је евидентно повећање броја откривених кривичних дјела за 133,3 одсто у односу на упоредни период, када су евидентирана три кривична дјела.

"Надлежном тужилаштву достављено је шест извјештаја којима је обухваћено шест осумњичених лица, а због злоупотребе дроге прекршајно је санкционисано 28 лица", рекао је Којић.

Он је навео да су у области привредног криминалитета у новембру откривена четири кривична дјела и поднесена четири извјештаја против четири осумњичена лица.

Којић је рекао да је полиција у новембру реализовала четири оперативне акције, од којих су двије акције кодних назива "Поток" и "Клашник" - усмјерене на спречавње и откривање кривичних дјела из области злоупотребе дроге, док су акције кодних назива "Камелеон" и "Накамура" усмјерене на спречавање и откривање кривичних дјела из области имовинског криминалитета.

Начелник Сектора полиције Момчило Марић рекао је да је у новембру евидентирано 56 случајева нарушавања јавног реда и мира, док су у упоредном периоду евидентирана 92 случаја, односно 39,1 одсто мање.

"У новембру су евидентиране 422 саобраћајне незгоде, што је више за 11,9 одсто у односу на упоредни период када је евидентирано 377 саобраћајних незгода. У овим незгодама четири лица су смртно страдала", рекао је Марић.

Марић је рекао да су из саобраћаја искључена 44 возила, те 497 возача, односно 102 одсто више у односу на упоредни период.

"Од 497 возача - 463 су искључена због управљања возилом под дејством алкохола, четири због вожње под дејством дроге, 16 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 14", рекао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана