Полиција за псе патролира градом

Сара Бојанић
Полиција за псе патролира градом

БАЊАЛУКА - Градска управа основала је у оквиру Одјељења за инспекцијске послове и комуналне полиције нову службу, Полиција за псе, која ће се бавити питањима која се односе на ове кућне љубимце.

Како су за “Глас Српске” потврдили из Градске управе, циљ оснивања нове службе је већа безбједност становника, поштовање обавеза које имају власници паса, те контрола услова у којим бораве животиње након удомљавања.

- Полиција за псе биће задужена да контролише да ли власници паса поштују све оно што је потребно, односно да ли пси имају поводац, брњице и слично - казали су из Градске управе.

Један од задатака Полиције за псе је контролисање да ли пси имају адекватне услове за живот и боравак код власника, а, између осталог, провјераваће и да ли су власнички пси чиповани.

- У почетку нећемо практиковати репресивне мјере, односно кажњавање, већ усмена упозорења. Власнике је потребно едуковати како би били упознати са оним што Полиција за псе ради - казали су из Градске управе.

У почетку ће два комунална полицајца дјеловати у оквиру полиције за псе.

Колико је адекватна њега кућних љубимаца важна, потврђују и из Удружења грађана “Кербер”, које се свакодневно бори за боље услове смјештаја ових животиња.

- Грађани могу пријавити случајеве када власници злостављају псе и када животиње живе у лошим условима. Тада полицајци за псе излази на терен по пријави, тако да ову идеју подржавамо - казали су из “Кербера”.

Како су рекли, честе су ситуације да пси који нису на повоцу нападају друге животиње.

- Потребно је контролисати да ли власници псе воде на повоцу и са брњицама. Сви велики пси и пси средње величине морају имати брњицу, као и поводац, који не смије бити дужи од метар и по - појаснили су из “Кербера”. 

Из овог удружења наводе да детаљно провјеравају услове у којима ће пас бити након удомљавања.

- Провјеравамо ко су заинтересовани власници пса и у каквим условима живе. Пас мора да има приступ и дворишту и кући, што, нажалост, мало ко у потпуности испуни - казали су из “Кербера”.

 “Удоми љубав”

Град је у априлу покренуо акцију “Удоми љубав”, у оквиру које заинтересовани грађани могу да удоме пса из азила на Мањачи. Протеклог викенда у овом азилу био је одржан Дан отворених врата, гдје су грађани имали прилику да се друже са љубимцима, да их прошетају, те да их удоме.

- Урадили смо много кад је заштита животиња и брига о кућним љубимцима у питању, а у том смјеру ћемо наставити и даље - рекао је градоначелник Драшко Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана