Полиција за псе куца на врата власника

 Милош Васиљевић
Полиција за псе куца на врата власника

БАЊАЛУКА - Акција контроле власника паса и њихових законских обавеза као што је микрочиповање, али и вакцинација и шетња љубимаца под надзором, почиње 15. децембра.

Ова активност формирана је у сарадњи са удружењима за заштиту животиња, а на иницијативу Одјељења за комуналне послове, с циљем контроле власника паса, који су чест узрок напуштања ових животиња.

- Спровођењем ових законских обавеза неодговорни власници паса ће морати преузети одговорност за своје љубимце те ће на тај начин бити смањен број напуштених паса, као и ширење заразних болести - поручили су из Градске управе.

Додали су да се власницима паса препоручује чиповање њихових љубимаца и вакцинација против бјеснила, што је уједно и законом прописано. Биће спровођена и акција контроле животних услова власничких паса, која ће почети након масовне контроле наведених ставки.

- Ову активност спроводиће Полиција за псе, која дјелује у оквиру Одјељења у сарадњи са ветеринарском инспекцијом. Ријеч је о првој масовној контроли микрочипова власничких паса на јавној површини у Српској - рекли су из Градске управе.

Власници паса ће бити дужни да допусте службеницима да очитају чип те да провјере у каквим условима бораве љубимци.

 - Припадници Одјељења су поставили плакате на објектима мјесних заједница, као и на објектима ветеринарских амбуланти, на којима је јасно истакнуто када почиње контрола те шта је законска обавеза власника паса на подручју града - додали су они.

Ветеринар у Ветеринарској станици “Вет центар” Боран Гајић каже за “Глас” да је ово одличан потез те да је било крајње вријеме да се почне примјењивати.

- Сваки савјестан власник је то и до сада требало да уради. Чињеница је да чиповање кошта 25 КМ па можда за неке представља оптерећење за кућни буџет, али је то издвајање занемариво када се зна да рјешава пуно проблема - додао је Гајић.

Према његовим ријечима, чиповање је почело одавно, али није обављана контрола, јер се у више наврата гледало власницима паса кроз прсте.

- Дешава се да људи узму пса па кад виде да је нарастао, оставе га. Пас љубимац је луксуз и то морамо рашчистити сами са собом. Наравно постоје категорије које нису луксуз, а то су пси за особе са оштећеним видом, али и пси чувари и они који чувају стадо - рекао је Гајић.

Гајић додаје да ће ово много олакшати посао његовој струци те да ће бити уведена јединствена база у БиХ.

- Ако пса чипујемо у Бањалуци, колеге ће га моћи идентификовати у Требињу на основу микрочипа, а самим тим ће добити податке о власнику, али и амбуланте, тако да ћемо моћи вратити пса власнику - рекао је Гајић.

Додао је да је свима у интересу да овај проблем буде ријешен што ургентније.

- Свима је у интересу да ово буде ријешено. То ће бити предах за све, смањиће се број паса луталица на улицама за 70 одсто - рекао је Гајић.

Прелазни период

Према ријечима ветеринара Борана Гајића власницима паса потребно је дати рок да посјете ветеринарске амбуланте.

- Људима треба дати период од седам до десет дана да обаве чиповање и да одмах почне санкционисање. У супротном против власника ће ићи казнени налог. Мислим да је то коректно и да ће нам свима олакшати свакодневицу - рекао је Гајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана