Полиција за псе има пуне руке посла, ево и зашто

Катарина Шапоња
Полиција за псе има пуне руке посла, ево и зашто

Држање животиња у стану без сагласности заједнице етажних власника, извођење и шетање великих и опасних паса без заштитне корпе, те њихово кретање без надзора власника неке су од најчешћих пријава које заприма Полиција за псе.

Навели су ово из Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију и додали да су само од почетка ове године запримили више од 240 пријава које се односе на кршење прописа о држању и кретању паса. Једна од оних која је алармирала Полицију за псе је суграђанка Тијана Б.

- Живим у близини парка “Младен Стојановић” и неријетко виђам велике псе без корпе и повоца. Нисам томе придавала пуно значаја све до једном, када је мој син био на бициклу, а за њим је потрчао огроман пас. Замало је дошло до несреће. Након пар дана сам видјела истог младића како шета пса поред игралишта и опет без корпе. То је био тренутак када сам одлучила да се обратим надлежнима - истакла је ова огорчена суграђанка и додала да се напади најчешће дешавају због немара власника.

Подсјећамо, град је у склопу Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију у августу 2022. године добио Полицију за псе и она се од тада свакодневно бави питањима која се односе на ове животиње.

- Задатак Полиције за псе јесте да контролише да ли власници паса поштују прописе, тачније одлуку о комуналном реду којом је прописано држање кућних љубимаца у објектима колективног становања, у дворишту, те начин извођења и шетања одређених раса паса, на којим мјестима је забрањено изводити псе и на којим се могу слободно пуштати без повоца и слично - појаснили су из одјељења.

Када је ријеч о псима луталицама, Одјељење за комуналне послове издаје налог Хигијеничарској служби која врши збрињавање нерегистрованих, невакцинисаних паса у централно градско прихватилиште, односно азил.

Према њиховим ријечима, радници Хигијеничарске службе напуштеног пса одводе на преглед код ветеринара, а затим пролази третман који подразумијева карантин у трајању од десет дана, као и посматрање.

- Након тога слиједи третман против унутрашњих и спољашњих паразита, као и вакцинација против заразних болести, а потом и поступак стерилизације и чиповања пса, те на крају удомљавање - појаснили су.

Град већ неко вријеме спроводи акцију “Удоми љубав” која за циљ има да што више паса из азила пронађе свој стални дом. У сарадњи са удружењима за заштиту животиња организује дружење са животињама у азилу на Мањачи сваки дан.

- Азил је од сада отворен за све посјетиоце, волонтере, удружења, али и све оне који планирају да удоме неку од животиња и то радним данима од осам до 16 часова, те викендом од десет до 16 часова - навели су из Градске управе и додали да је удомљавање пса бесплатно и једноставно.

Из Одјељења за комуналне послове истичу да је од почетка године удомљено 35 паса.

- Тренутно 120 паса тражи свој стални дом, а пас не смије бити млађи од три мјесеца, ни старији од пет година да би ушао у процес удомљавања - рекли су из одјељења.

Како појашњавају, сви пси су вакцинисани и чиповани, а посебна пажња се обраћа и на понашање, те агресивни пси не улазе у процес удомљавања.

Према њиховим ријечима, онај ко удоми љубимца добија здравствену књижицу у којој су уписане вакцине, третмани и остале обавезе према псу које је власник дужан да обави.

Информације

Грађани који сматрају да су они, или неко у њиховој околини, угрожени због немара власника паса, могу да се обрате Полицији за псе. Исто могу да учине и они који страхују због паса луталица.

Све информације о раду Полиције за псе, али и пријаве проблема, могу да се добију путем бројева телефона 065/877-031 и 051/306-464.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана