Поленски семафор стартује у понедјељак

А. С.
Поленски семафор стартује у понедјељак

Бањалука - Мјерење концентрације полена у ваздуху у граду требало би да почне од понедјељка, након што је успјешно окончан јавни позив на којем је за извођача овог посла 14. годину заредом изабран Пољопривредни институт Републике Српске.

Директор Института Војислав Тркуља казао је за “Глас Српске” да су процедуре окончане те да се очекује потписивање уговора, након којег ће почети да ради поленски семафор.

- Подаци ће излазити на дневној бази на сајту Градске управе, а грађанима ће бити доступни дневни извјештаји, али и седмичне прогнозе концентрације полена. Наш институт је једини у Српској који обавља оваква мјерења и настојаћемо да и ове године посао обавимо што је боље могуће - казао је Тркуља.

Иако је полен већ почео да задаје проблеме особама са алергијом, Тркуља објашњава да се због актуелне епидемиолошке ситуације избор извођача овог посла одужио.

- Ови подаци ће особама које пате од алергије указивати на то када је концентрација полена већа, да се тај дан не би излагали и излазили напоље - истакао је Тркуља.

Сезона полена почиње почетком марта, а највеће концентрације су у љетним мјесецима. Најчешће траје до октобра, али полена амброзије има и до новембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана